Recordbedrag voor jarige Unicefloop

8-7-2014

HOORN - De 40e editie van de Unicefloop Hoorn is afgesloten met een recordbedrag van 50.000 euro. Duizenden kinderen hebben dit bedrag bij elkaar gelopen voor schoon drinkwater in Sierra Leone.

De sportklassen van het Oscar Romero doen al jaren mee met een eigen versie van de Unicefloop. Zij laten zich sponsoren en leggen de afstand hardlopend af. Dit jaar waren Quinten Groskamp en Jade Elling de toppers met een gezamenlijk sponsorbedrag van ruim 350 euro. Als dank hiervoor kregen ze van de sportdocenten een speciaal Unicefshirt van FC Barcelona. Totaal hebben de leerlingen van het Oscar Romero ruim 2000 euro bij elkaar gerend.

Per dag overlijden 1400 kinderen onder de 5 jaar door diarree als gevolg van vuil drinkwater, slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne. 2,5 miljard mensen hebben geen toegang tot hygiënische sanitaire voorzieningen. Unicef brengt kindersterfte omlaag door onder andere kinderen van schoon drinkwater en veilige sanitaire voorzieningen te voorzien. Unicef promoot daarnaast op vele manieren hygiëne: thuis, bij de verzorging van kinderen en op school.

Unicef is het kinderfonds van de Verenigde Naties. Zij komt op voor de noden en rechten van de kinderen waar ook ter wereld. Unicef werkt daarbij samen met regeringen, lokale overheden, andere hulporganisaties en de bevolking zelf.