Hoornse kermis met Mission Space en Roy Donders

22-7-2014

HOORN - De binnenstad van Hoorn staat dit jaar van zaterdag 9 t/m maandag 18 augustus tien dagen lang in het teken van de kermis. 74 attracties waaronder The Tower Event Center, Mission Space, Afterburner, Project 1, de €urocoaster, een groot Funhouse en andere spectaculaire attracties zorgen weer voor veel vertier. Op de Roode Steen staan dit jaar weer spectaculaire kermisattracties zoals de Booster Mach 5. Tijdens de opening van de kermis door wethouder Michiel Pijl treden de vocale talenten Monique Smit en Tim Douwsma op. Op 16 augustus komt Roy Donders naar Hoorn.

Uitreiking certificaat immaterieel erfgoed
De Hoornse kermis met lappendag als afsluiter wordt toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed eerder dit jaar bekend gemaakt. De officiële uitreiking van het certificaat en het bijbehorende schild vindt plaats tijdens de kermis.
Op de lijst staan tradities, die mensen het waard vinden om te behouden voor volgende generaties. De Hoornse kermis is de eerste traditie uit Noord-Holland die wordt aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Het is ook de eerste kermis die op de lijst komt. Qua omvang staat Hoorn in de top-5 van kermissen in Nederland. De combinatie van winkels, terrassen, de monumentale omgeving en het gevarieerde aanbod aan attracties maken de Hoornse kermis tot een landelijke publiekstrekker.

Website
De website van de kermis is ook weer in de lucht: www.kermis-hoorn.nl. Daar staat alle informatie over de attracties, de optredende artiesten, de verkeersmaatregelen enz. Ook kun je je op de site aanmelden om de kermis via Twitter te volgen en vrienden met de kermis te worden op Facebook. Een leuke manier om informatie te verzamelen en andere kermisliefhebbers te ontmoeten.
Wie over foto- of filmmateriaal over de kermis in heden of verleden beschikt, moet beslist contact opnemen. De website biedt ruimte voor mooie foto’s en leuke video’s.

Programma

* Zaterdag 9 augustus
Vanaf 13.00 uur is er muziek met DJ Niek Paniek en een optreden van Monique Smit en Tim Douwsma. Om 14.00 uur is de officiële opening van de kermis door wethouder Michiel Pijl. Locatie: Kerkplein.

* Zondag 10 augustus
Dit jaar voor de 8e keer: de drukbezochte kermismis met aalmoezenier Bernard van Welzenes (11.00 uur, locatie Autoscooter, Gedempte Turfhaven). Na de mis is er een gezellig samenzijn in de poffertjeskraam op het Dal.

* Maandag 11 augustus
Ouderenmiddag. Met een optreden van de Hoornse zanger E.J. Fillee bij de poffertjeskraam op het Dal vanaf 13.30 uur. Daarna gezellig een rondje over de kermis voor bewoners van verzorging- en verpleeghuizen en hun vrijwilligers.
’s Avonds ‘roze maandag”.

* Woensdag 13 augustus
Familiedag, met vanaf
12.00 uur: gratis schminken door Stichting Netwerk op meerdere locaties op het kermisterrein
15.00 uur: Buurman & Buurman en diverse clowns

* Vrijdag 15 augustus
22.00 uur: spectaculair vuurwerk op muziek vanaf het Hoornsche Hop

* Zaterdag 16 augustus
16.00 uur: optreden van en “meet & greet” met Roy Donders

* Maandag 18 augustus
Lappendag. Op deze dag zijn op het Grote Noord, het Kleine Noord, de Noorderveemarkt, een deel van de Veemarkt en de aanliggen¬de zijstraten zo’n 250 kramen en 40 standwerkers te vinden.

Kermisteam
Tijdens de opbouw van de kermis en tijdens de kermis zelf zijn de medewerkers van brandweer, politie en gemeente die samen het kermisteam vormen, telefonisch bereikbaar voor alle zaken die met de kermis te maken hebben. Zij zijn herkenbaar aan hun oranje T-shirt.
Het team is vanaf maandag 4 augustus t/m maandag 18 augustus (Lappendag) bereikbaar op het telefoonnummer 06 20000255.

Opbouw
De opbouw van de grotere kermisattracties gaat op dinsdag 5 augustus op de Vale Hen van start. De opbouw van de andere attracties start op woensdag 6 augustus vanaf 18.00 uur.

Openingsuren
De kermis gaat iedere dag om 14.00 uur open; alleen op woensdag 13 en zaterdag 16 augustus om 12.00 uur. De kermis stopt om 24.00 uur. Op vrijdag 15 augustus en beide zaterdagen draait de kermis een uur langer, tot 01.00 uur.
Voor Lappendag gelden een afwijkende tijd: van 10.00 tot 16.00 uur.

Kermiskrant
Ook dit jaar komt er een speciale kermiskrant. Deze krant wordt op zondag 3 augustus in heel West-Friesland verspreid als bijlage van het huis-aan-huisblad Zondag. De krant bevat ook dit jaar aanbiedingen van alle kermisexploitanten.

Ritprijzen
Op maandag en dinsdag gelden maximum ritprijzen. Het grootvermaak mag op deze dagen voor maximaal € 2,50 draaien en het kindervermaak voor maximaal € 1,50.
Op woensdag (familiedag) gelden tussen 12.00 en 19.00 uur bij de meeste attracties gereduceerde prijzen: € 1,00 voor klein vermaak en € 2,00 voor groot vermaak. Andere attracties komen met speciale aanbiedingen.
Beheerde fietsenstallingen
Er zijn gratis beheerde fietsenstallingen op de kop van de Veemarkt en aan het eind van de Gedempte Turfhaven.
Op de Veemarkt zijn de beheerders aanwezig op alle kermisdagen tot 18.00 uur, alleen op vrijdag tot 02.00 uur.
Op de Gedempte Turfhaven: op de kermisdagen van 17.00 tot 01.00 uur (alleen op vrijdag 15 en zaterdag 16 augustus tot 02.00 uur) en op Lappendag van 7.00 tot 18.00 uur.

EHBO
Vrijwilligers van het Rode Kruis bemannen de EHBO-post op het Dal. De post is geopend wanneer de kermis open is.
Pendeldienst vanaf Hof van Hoorn
Een gratis pendelbus maakt het aantrekkelijk om op vrijdagavond (vuurwerk) en maandag (Lappendag) op het terrein van Hof van Hoorn (Van Aalstweg) te parkeren. Vanaf de Provincialeweg worden automobilisten op dit terrein geattendeerd.
De pendelbus rijdt op vrijdag 15 augustus van 19.00 tot 01.00 uur en op maandag 18 augustus (Lappendag) van 7.00 tot 16.00 uur tussen Hof van Hoorn en het Stationsplein.

Stadhuis dicht
Op Lappendag is het stadhuis de gehele dag gesloten. De afdeling Burgerzaken is geopend van 9.00 tot 10.00 uur, uitsluitend voor het aangeven van geboorte en overlijden.
Het bureau Stadstoezicht, het Westfries Museum en Schouwburg het Park zijn de gehele dag gesloten. Schouwburg het Park is ook ’s avonds gesloten.

Toiletten, afvalbakken en verlichting
Op de Dubbele Buurt, de Gedempte Turfhaven, het Dal, het Kerkplein en de Roode Steen worden toiletwagens geplaatst. Er staat een invalidentoilet op het Dal, naast de EHBO-post. De gemeente voorziet een aantal donkere plekken op de kermis van extra verlichting. Ook de bekende afvalbakken staan over het gehele kermisterrein.

Verplaatsing zaterdagmarkten
Vanwege de kermis verhuizen de wekelijkse zaterdagmarkten van 9 en 16 augustus naar het Grote Noord.

0229 jongeren BV
Ook dit jaar worden jongeren die getraind zijn in het toepassen van bemiddelingstechnieken ingezet op de kermis door een ordehandhavingteam te vormen. Dit team kan in overleg met gemeente, politie en Stadstoezicht optreden en wordt daarbij begeleid door een beroepskracht van de Stichting Netwerk.

Drankverstrekking op Lappendag
De cafés zijn op Lappendag tussen 16.00 en 20.00 uur gesloten. Dit ter voorkoming van ernstige verstoring van de openbare orde. De burgemeester heeft de slijterijen, afhaalpizzeria’s en supermarkten in de binnenstad ver¬boden na 16.00 uur (zwak-)alcoholhoudende drank te verkopen. Tevens geeft de burgemeester deze winkels in overweging om van 16.00 tot 20.00 uur te sluiten.

Verkeersmaatregelen
Er worden van 4 t/m 19 augustus diverse verkeersmaatregelen genomen om het verkeer zo goed mogelijk te geleiden:

• De parkeerterreinen Pelmolenpad en Nieuwe Wal worden met ingang van maandag 4 augustus afgesloten om ruimte te maken voor de woonwagens van de kermisexploitanten.
• Op het parkeerterrein Noorderveemarkt kun je met uitzondering van zondag 17 en maandag 18 augustus (betaald) parkeren.
• De volgende straten zijn van 4 t/m 19 augustus geheel of gedeeltelijk afgesloten: Dal, Gedempte Turfhaven, Gouw, Kerkplein, Kerkstraat, Nieuwland-Oost, Nieuwstraat, gedeelte Breed, Spoorstraat.
• Het parkeerterrein Vale Hen is van 5 t/m 19 augustus afgesloten.
• De Roode Steen is tijdens de openingsuren van de kermis afgesloten voor het verkeer.
• Breed en Achterom zijn van 5 t/m 19 augustus afgesloten voor grote voertuigen.
• De rijstrook van de Hoge Vest, aan de zijde van het parkeerterrein Vale Hen wordt zo nodig op 5, 6, 7 en 8 augustus afgesloten ten behoeve van het lossen van de pakwagens. Het verkeer wordt in dat geval geregeld door verkeersregelaars.
• Vanaf zaterdag 9 t/m maandag 18 augustus is er een extra parkeermogelijkheid op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en de Hulk. Verkeer op de Westerdijk is dan uitsluitend mogelijk vanaf de Vale Hen in de richting van De Hulk/Venneweg. Er komen afzettingen ter hoogte van de Westersingel en de Hulk. Omleidingen staan aangegeven.
• Op zondag 17 augustus is het Doelenplein de hele dag niet beschikbaar als parkeerterrein in verband met de jaarlijkse barbecue van Showband Hoorn.

Extra verkeersmaatregelen tijdens de vuurwerkavond
Op de vuurwerkavond (vrijdag 15 augustus) zijn de Hoge Vest, de Westerdijk (ter hoogte van de Hulk en in de binnenstad), de Wijdesteeg en het Achterom van 20.00 tot circa 23.00 uur afgesloten voor het verkeer. Tijdens het vuurwerk geldt op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en De Hulk eenrichtingsverkeer richting De Hulk.

Extra verkeersmaatregelen op Lappendag
Op Lappendag (maandag 18 augustus):
• zijn de Veemarkt westzijde, de Noorderveemarkt (inclusief het parkeerterrein), de Wijdesteeg en de Achterstraat afgesloten voor het verkeer.
• is de Westerdijk ter hoogte van het Breed tussen 12.00 en 14.30 uur afgesloten voor voertuigen, uitgezonderd aanwonenden en bestemmingsverkeer.
Binnenstadsbewoners kunnen op vertoon van hun parkeervergunning de afgesloten gebieden inrijden. Ook eigenaren van boten krijgen toegang. De enige uitzondering is de Westerdijk: de Westerdijk richting haven is vanaf het Breed tussen 14.30 en 18.00 uur voor alle verkeer afgesloten.

Foutparkeerders
Tijdens de kermis is het verboden te parkeren op het kermisterrein. Parkeerders die hun auto op een plek neerzetten waar dat tijdelijk verboden is, lopen de kans dat hun auto wordt weggesleept. De kosten hiervoor zijn aanzienlijk en komen voor rekening van de overtreder.