D66 vindt inspraak tijdens vakantieperiode slecht

28-7-2014

HOORN - De D66-fractie in Hoorn verbaast zich over de inspraakprocedures die tijdens de zomervakantie doorgaan. ”Het lijkt er op dat we steeds meer af wijken van een goed gebruik vanuit het verleden, om geen zaken ter visie te leggen in vakantieperiodes als mensen vaak elders vertoeven.”

Lees hier de brief aan B&W:

Aan: Het College van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Hoorn

Betreft: Betreft artikel 43-vragen RvO over inspraak tijdens vakantieperiode

Hoorn, 27 juli 2014

Geacht College,

Bij de behandeling van de jaarrekening 2013 afgelopen maand, hebben we al onze teleurstelling en onbegrip geuit over het feit dat u de inspraak rond de gevolgen van de Wet Overheid & Markt laat samenvallen met de vakantieperiode. Hierdoor zullen (veel) belanghebbenden niet in de gelegenheid zijn om tijdig te reageren.

Inmiddels is er ook ergernis ontstaan vanuit bewoners vanuit de Rotiusstraat en omgeving over het verlenen van een kapvergunning voor 8 beeldbepalende Platanen, hetgeen in de vakantieperiode via de officiële kanalen is gepubliceerd en gecommuniceerd. Overigens zullen er ongetwijfeld ook bewoners zijn die blij zijn met de kap, in verband met de overlast die deze (gezonde) bomen veroorzaken. Juist omdat de buurt mogelijk verdeeld is, is het van groot belang dat iedereen in de gelegenheid wordt gesteld zijn of haar inspraak daarin te hebben.

Met bovenstaande twee situaties als voorbeeld, lijkt het er op dat we steeds meer af wijken van een goed gebruik vanuit het verleden, om geen zaken ter visie te leggen in vakantieperiodes als mensen vaak elders vertoeven.

Onze fractie heeft daarom de volgende vragen ex artikel 43 van het Reglement van Orde:

1. Welk beleid voert u als het gaat om de ter visie legging en publicatie van zaken waar bezwaar of inspraak voor open staat en specifiek in relatie tot de zomervakantie?
2. Hoe rijmt u deze handelswijze met het feit dat u in het coalitieprogramma participatie, inspraak en zelfs nieuwe vormen van democratie tot speerpunt van uw beleid heeft gemaakt?
3. Bent u het met onze fractie eens dat de zomervakantie zoveel als mogelijk moet worden ontzien van procedures waar inspraak voor open staat?

Graag zien wij uw reactie tegemoet en wij bedanken u bij voorbaat voor uw beantwoording.

Met vriendelijke groet,
namens de fractie van D66
Arthur Helling, fractievoorzitter