Oud Hoorn wil geen horeca op Westerdijk

28-7-2014

Het bestuur van de Vereniging Oud Hoorn heeft op verzoek van de gemeente Hoorn gereageerd op de plannen tot versterking van het Hoornse deel van de Westerdijk-Markermeerdijk.

”De dijkverzwaring is een onherstelbare ingreep op het Provinciale Monument van de Omringdijk. Door uitvoering van de plannen wijzigt de skyline van Hoorn. Als hoeders van het erfgoed in onze stad betreuren we deze ingreep.”

Tegelijk spreekt het bestuur zijn waardering uit voor de aanpak die in positieve zin afwijkt van de te rigoureuze dijkverzwaring tussen Enkhuizen en Hoorn. Tevens prijst het bestuur de voorgestelde mogelijkheden om de gebruikswaarde van de nieuwe dijk te vergroten. Niet alleen met de aanleg van een stadsstrand met ligweide, maar ook door het situeren van nieuwe fiets- en voetpaden op en langs het dijklichaam.

”Als vereniging hebben we gepleit voor een sobere uitvoering zonder extra bebouwing voor horeca op of zelfs in de dijk. De mogelijkheid van een buitendijks parkeerterrein wordt afgewezen. Het buitendijkse gebied dient als puur natuurgebied te worden gezien, slechts bedoeld voor recreatief gebruik. Belangrijk punt van aandacht vormt het beheer van het toekomstige stadsstrand.
De Stichting In den Beginne zou van meet af aan bij de plannen betrokken moeten worden zodat goede locaties voor toekomstige kunstwerken geïntegreerd meegenomen kunnen worden.”

Tot slot vraagt Oud Hoorn om het hele proces van verandering en de geschiedenis van de dijk te documenteren en in een publicatie te verankeren.

De volledige brief kunt u hier lezen:


Betreft: plannen dijkverzwaring en aanleg stadsstrand provinciaal monument Westerdijk Hoorn


Hoorn, 22 juli 2014

Hierbij treft u onze reactie aan op de plannen met betrekking tot de dijkversterking aansluitend op de uitgevoerde werkzaamheden voor het dijklichaam Enkhuizen-Hoorn, waar onze vereniging om is gevraagd.

De voorgenomen dijkverzwaring betekent een onherstelbare ingreep op het Provinciale Monument van de Omringdijk. Door uitvoering van de plannen wijzigt de skyline van Hoorn definitief. U zult begrijpen dat wij als hoeders van het erfgoed in onze stad deze ingreep betreuren zonder een uitspraak te doen over de noodzaak. In zijn algemeenheid spreken wij onze waardering uit voor de aanpak van dit deel van de Markermeerdijk die in positieve zin sterk afwijkt van de te rigoureuze dijkverzwaring tussen Enkhuizen en Hoorn. Ook willen wij onze grote waardering uitspreken voor de voorgestelde mogelijkheden om de gebruikswaarde van de nieuwe dijk aanzienlijk te vergroten. Niet alleen met de aanleg van een stadsstrand met ligweide, maar ook door het situeren van nieuwe fiets- en voetpaden op en langs het dijklichaam.

Vanwege de monumentale status van de dijk bepleiten wij, rekening houdend met het vergroten van de gebruiksmogelijkheden voor recreatief gebruik, voor een sobere uitvoering. Wij zijn daarom geen voorstander van enige extra bebouwing op of zelfs in de dijk. Wij hebben ernstige bedenkingen bij het aantal horeca-activiteiten in de plannen. Door dat aantal zal de levensvatbaarheid daarvan een probleem worden. Waarom kunnen de geplande extra horeca-activiteiten niet gekoppeld worden aan de horecafaciliteit van de Parkschouwburg? Hooguit kan er in de zomermaanden voor gekozen worden om aan het eind van het strand, bij de Galgenbocht, een mobiele voorziening te treffen met beperkte openingstijden om overlast voor de omwonenden te voorkomen. En van een hoogwaardige kwaliteit, zelfs als het tijdelijk is. Ook de bewoners van de Westerdijk e.o. pleiten ervoor om geen nieuwe horecagelegenheden toe te voegen.

Het voorgestelde buitendijkse parkeerterrein wordt door ons niet positief beoordeeld. Het parkeerterrein zal de skyline nog verder aantasten, terwijl het buitendijkse gebied ons inziens als puur natuurgebied dient te worden gezien slechts bedoeld voor recreatief gebruik. Wij doen dan ook een beroep op u om te onderzoeken welke andere oplossingen denkbaar zijn.

Het stadsstrand zal als recreatieve voorziening een aanwinst voor de stad zijn. Maar op beheersmatig vlak – onderhoud, schoonmaken, openbare orde – zullen tijdig heldere en sluitende afspraken gemaakt moeten worden. Hoorn heeft bijvoorbeeld al jaren veel moeite om het Schelpenstrandje te onderhouden.

De stichting In Den Beginne heeft op het Vissereiland een kunstroute gerealiseerd. Het verdient aanbeveling om deze route door te zetten op de dijk tot aan de Hulk. In dat kader verdient het aanbeveling om In Den Beginne te betrekken bij vormgeving van dijk zodat goede locaties voor toekomstige kunstwerken geïntegreerd meegenomen kunnen worden.

Tot slot:
Het is van groot belang dat de huidige structuur van het Provinciaal Monument in woord en beeld wordt gedocumenteerd en vastgelegd, waarbij ook de aanleg van het nieuwe dijklichaam fotografisch en filmisch wordt meegenomen. Het is belangrijk om de aantasting nauwkeurig te beschrijven. Ook tijdig archeologisch onderzoek moet hier een plek in krijgen. In dit kader pleiten wij voor het realiseren van een leesbare publicatie in het kader van bouwhistorische reeks van Publicatiestichting Bas Baltus, aangevuld met verhalen van bewoners van de Westerdijk.

Onze vereniging is bereid om op positieve wijze mee te denken bij de plannen voor de beoogde dijkversterking in combinatie met de andere plannen.

Hoogachtend,
Vereniging Oud Hoorn



E.S. Ottens S.P. van Iersel
voorzitter penningmeester




Reacties
Reactie: (Sebastiaan Hol)
7-8-2014, 15:40
Als lid van Vereniging Oud Hoorn ben ik géén tegenstander van horeca. Dus we komen er in de najaarsledenvergadering nog even op terug...

Reactie: (Sebastiaan Hol)
7-8-2014, 15:40
Als lid van Vereniging Oud Hoorn ben ik géén tegenstander van horeca. Dus we komen er in de najaarsledenvergadering nog even op terug...

Reactie: (Jan van Leek)
3-8-2014, 00:35
Zie je Wally Ooms? Geef ze strand en horeca. Litus et bibentes.

Reactie: (Yvonne K.)
2-8-2014, 18:47
Ik woon in de Grote Waal ik ben erg blij met de dijkverzwaring. Als de huidige dijk zou doorbreken staat ons huis geheel onderwater - moet er niet aandenken wat er dan gebeurd. Omdat de dijk toch op de schop gaat zou het geen overbodige luxe zijn het platgetrapte graspaadje dat boven op de dijk ligt, gecreëerd door de vele wandelaars, te vervangen voor een echt voetpad. Een apart stadsstrand zou mooi zijn, maar de huidige kleine strandjes uitbreiden kan ook een optie zijn. Er is genoeg parkeergelegenheid aan de binnenzijde van de dijk (Park Schouwburg, Vale Hen, transferium etc.) - een stukje lopen door de oude stad om naar het strand te gaan is geen straf.

Reactie: (John Schouten)
31-7-2014, 12:24
Ondanks dat het maar een advies is van de VOH moet ik wel een beetje lachen dat het de Skyline van Hoorn zou aantasten. Als men over de dijk Hoorn (komende uit de richting van scharwoude) binnen komt wordt de skyline al aangetast door de sterflats en het Park (kerncentrale). En wat te denken van het nieuwe van der Valk hotel. Nee, de sky line is al jaren geleden verpest. Misschien is het een optie om een strand aan te leggen tussen de Galgenbocht en het Park. Maak van de Westerdijk een mooie boulevard. Offer hiervoor de parkplaatsen aan het water op en laat dit doorlopen tot aan de Haai. Ik wens het college veel wijsheid toe in de besluitvorming.

Reactie: (Jan van Leek)
30-7-2014, 20:52
Brood en spelen lijkt tegenwoordig strand en horeca. Joepie.

Reactie: (Matthe)
30-7-2014, 15:20
Het voorgestelde buitendijkse parkeerterrein wordt door ons niet positief beoordeeld. Het parkeerterrein zal de skyline nog verder aantasten, ???? Als ik nu over de W Westerdijk loop dan zie ik vanaf Visserseiland tot aan de schouwburg ladingen auto's geparkeerd staan. Er verandert dus helemaal niets als je buitendijks gaat parkeren. Maak een verdiepte parkeergarage in het Hop (idee uit de jaren 70) leg er boven op een flinke laag zand en je slaat 3 vliegen in één klap: strand parkeerruimte en een mooier aanzicht! Kom maar op met dat strand en horeca wordt de slaapstad misschien wakker

Reactie: (Juliette Schouten)
30-7-2014, 00:21
Als er dan toch een strand komt, mogen dan ook a.u.b. onze trouwe viervoeters net als aan de meeste Noord zee stranden voor 09.00 en na 19.00 lekker het water in rennen? De Westerdijk zal wat ik had begrepen vanuit de politiek worden afgesloten. Dat is voor mij persoonlijk wel een voordeel van een strand hier, maar toch vind ik dat stranden aan de Noor zee toe behoren, niet aan onze meren.

Reactie: (Juliette Schouten)
30-7-2014, 00:11
Eens strand? Van mij hoeft het niet al die drukte. Maar goed, veel mensen vinden het geweldig. Maar moet niet eerst eens het probleem waterplanten worden aangepakt? En ervoor zorgen dat het weer gaat wemelen van de vissen? Of is men daar nu volop mee bezig?

Reactie: (frits bruin)
29-7-2014, 09:51
Helemaal eens met @ Jan van Leek... Maar ook buitendijks parkeren is een barbaars idee....niet nog meer lelijke auto's in Hoorn..... Zijn we net af van een bezopen tunnelplan, krijg je dit erachteraan? En kunst is mooi en belangrijk, maar hoeft wat mij betreft niet perse buiten op die plek; de kust is een levend kunstwerk op zich, met dagelijks de nieuwe tentoonstelling 'Kustwerk'. Verpest dit niet met Benodorm praktijken....

Reactie: (Theo Oudshoorn)
29-7-2014, 09:44
Horeca trekt verkeer aan, was dat niet de reden om Deen geen toestemming te geven voor een supermarkt op de Westerdijk? Of laten we even vooruit denken en is het de bedoeling dat de Westerdijk straks zal worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer? De bewoners zullen dan nog moeilijker naar hun woning kunnen zonder omrijden dus meer milieuvervuiling (Hoorn groene stad?) Tot gevolg heeft het dat nog meer bewoners de binnenstad zullen verlaten en is het centrum ten dode opgeschreven in de seizoenen buiten het zomerseizoen.

Reactie: (Jan Luttik)
29-7-2014, 08:31
Dat lijkt me een prima idee voor een recreatiestrand met buitendijks parkeren. Of er ook nog horeca bij moet weet ik niet. Ik kan mij herinneren dat er ooit plannen zijn gepresenteerd met een heuse pier in het water, daar zou dan misschien horeca op kunnen komen. Voor wat betreft de "kunstroute" mag die blijven zoals het nu is. Ik denk niet dat er veel mensen zitten te wachten op nog meer verroest ijzer en een paar gekleurde poppetjes.

Reactie: (Anna-Marie Lub)
29-7-2014, 01:21
De naam zegt eigenlijk wel genoeg "Oud Hoorn". Dat we het verleden en de bijbehorende gebouwen onderhouden, prima, en dat lijkt me de taak van deze Stichting. Zij moeten een vernieuwing en verlevendiging van Hoorn niet in de weg staan, en zeker niet een leuke en gezellige boulevard, wat een grote verrijking zou zijn voor Hoorn. We wonen toch niet in de "biblebelt"? Zou het bijna gaan denken...

Reactie: (oudhoorn)
29-7-2014, 00:08
Zonde Hoorn is een saaie stad het wordt eens dat dat op zo mooie plek iets moois komt te staan . Ken je voorstellen een soort van boulevard ? Oudhoorn moet naar de toekomst kijken economisch zou het goed zijn voor Hoorn. Dat zo plek altijd zo rustig is en je ziet alleen bejaarde rondlopen zet al genoeg waarom oudhoorn de plek het liefst ziet uitsterven.

Reactie: (esther de groot)
28-7-2014, 22:38
Zonde dat kleinschalige denken altijd, doe maar normaal dan doen we al gek genoeg...ik kan niet wachten tot er eens iets leuks gebeurt met dat gebied. Hoorn staat veel te vaak met de rug richting het mooiste wat we hebben: het ijselmeer!

Reactie: (Wally Ooms)
28-7-2014, 20:56
Zodra de Westerdijk tussen Parkschouwburg en Visserseiland een facelift heeft ondergaan met als uitspringend onderdeel een wandelpromenade, zal er vanuit de horeca ruimschoots voldoende belangstelling bestaan om iets te realiseren op de plaats van de oude schouwburg. Als de Westerdijk blijft zoals ie nu is wordt het nooit wat en mogen we kennelijk blij zijn met een horecakeet.

Reactie: (Yvon)
28-7-2014, 19:58
Heel erg als ik gewoon in hoorn blijf en even niet meer in een vliegtuig ga

Reactie: (Joep Neefjes)
28-7-2014, 18:34
Het IJsselmeer en omgeving, inclusief de 'kust' van Hoorn; cultureel erfgoed? Laat me niet lachen! Met afsluiting van de Zuiderzee, de dijk van Enkhuizen naar Lelystad en de nieuwe polders is allang de verandering van de voormalige binnenzee in gang gezet. Ik ben groot voorstander van een heuse boulevard in Hoorn, met neppalmen en strandtenten en alle activiteiten daar omheen! Weg met de (Platte Thijs)tijd en tunnelvisie vanuit de landkant (groeikern). Het water, waar dan ook, heeft veel geld opgeleverd, vooral in het oude Hoorn. Het Hoornse strandbad zal, naast heel veel waterplezier, voor de gemeente een nieuwe economische waarde toevoegen!

Reactie: (Jan van Leek)
28-7-2014, 16:52
Laten we hopen dat de nieuwe gemeenteraad de wijsheid heeft om een mooie kust niet vol te plempen met platvloerse horeca en stranden. Voor dat soort vermaak gelieve het vliegtuig naar Benidorm te nemen.

Reactie: (nico danenberg)
28-7-2014, 16:32
" Als plannen uitgevoerd worden wijzigt de skyline, dat betreuren wij ." Een inventief bedacht non-argument.

Reactie: (Karin Klerks)
28-7-2014, 16:23
Ik vind het oprecht heel jammer dat de V.O.H. deze mening deelt. De Westerdijk is bij uitstek een prachtige locatie om een gezellige gelegenheid te creën met terras en zo. Het uitzicht is geweldig en je ziet aan de tijdelijke gelegenheid die er nu is dat er animo genoeg voor is.

Reactie: (Jan van Leek)
28-7-2014, 16:05
Helemaal met Oud-Hoorn eens. Complimenten. Bij Schouwburg Het Park en Zuid zijn reeds horeca gelegenheden.