Verhalenkamers in Hoorn over bijzondere kermis ervaringen

31-7-2014

HOORN - De stichting Op Roet ontwikkelt samen met het kermisteam op zondag 17 augustus een verhalenkamer over de Hoornse kermis. De reden is een feestelijke: de Hoornse kermis is namelijk toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Op die lijst staan tradities, die zo waardevol zijn dat ze moeten worden behouden voor volgende generaties. Voor de Verhalenkamer worden in totaal negen mensen uitgedaagd om een persoonlijk verhaal te vertellen over hun bijzondere relatie met de Hoornse kermis. Dit gebeurt op drie bijzondere locaties; De Statenpoort, grand café Turf en de Oude Waegh. De start op genoemde locaties is om 13.00 uur en het is mogelijk om alle verhalenkamers aansluitend onderling te bezoeken. De toegang is vrij.

Op elke locatie zit een vast team van drie verhalen vertellers. Verhalen van kermisfans en kermishaters, uitbaters, bewakers, families en ga zo maar door. Gekozen is voor een zo divers mogelijk palet van vertellers met o.a. mensen uit de gemeentepolitiek, horeca, politie, kermisexploitanten, bezoekers en muzikanten. De starttijden zijn voor elke locatie gelijk: 13.00 – 14.15 en 15.30 uur. Iedere verhalenkamer duurt maximaal 45 minuten, dus u kunt in de pauze van een half uur van verhalenkamer naar verhalenkamer lopen.

Nog niet alle deelnemers aan de Verhalenkamers zijn bekend. Wel toegezegd hebben o.a. Jean de Vries, al vele jaren kermisexploitant en dit jaar met de Booster op de Hoornse kermis aanwezig; Jan de Haan, lid van het kermisteam en één van de mensen die zich heeft hard gemaakt om de kermis op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen; Cecilia van Weel, lange tijd prominent wethouder in Hoorn met de kermis in haar portefeuille; Erwin Fillee, kermis- en volkszanger van het eerste uur en Henk Jan de Boer kermisbezoeker in hart en nieren.