ARM & RIJK WANDELING ROND HET GROTE OOST

1-8-2014

HOORN - Op vrijdagavond 8 augustus laten de gidsen van Oud Hoorn ons het verschil zien tussen de rijkdom en de armoede op en rond het Grote Oost. Het verschil in inkomen van de inwoners van deze steegjes en de weelde van de rijke regenten en kooplieden op het Grote Oost vormde een opmerkelijke tegenstelling.

Toen in 1731 een nieuw verpondingskohier werd opgesteld waren 18 van de 20 duurste woonhuizen van de stad in het bezit van leden van regentenfamilies. De grootste panden concentreerden zich op het voorste deel van het Grote Oost waar 10 van deze duurste huizen te vinden waren. Hier woonden rijke regentenfamilies zoals Abbekerk, Alewijn en Van Foreest. Nanning van Foreest was in zijn tijd de rijkste man van Hoorn met een vermogen van ruim 1,2 miljoen gulden bij zijn overlijden. Hij liet in 1724 een nieuwe gevel bouwen voor het imposante Foreestenhuis. De zaal die hij in gebruik had als balzaal is nu de kerkzaal van de Remonstrants Doopsgezinde Gemeente.
Maar wij zien ook eenvoudige arbeidershuisjes waar de bewoners iedere cent moesten omdraaien voordat hij kon worden uitgegeven.

De wandeling start om 19.30 uur op de Roode Steen. Deelname is gratis.
Voor meer informatie: www.oudhoorn.nl