Fracties eisen helderheid over alcohol-controles tijdens Kermis

7-8-2014

Zelfs twee oud-collega’s uit het vorige College hebben de kritische vragen namens 9 fracties ondertekend. Burgemeester Van Veldhuizen moet zich verantwoorden over de aankondiging van sterke controles naar alcoholgebruik tijdens de Hoornse Kermis. Volgens de brief houdt de burgervader zich niet aan de door de raad aangenomen motie.

Lees hier de brief:

Aan de Burgemeester en het College van B & W Hoorn

Betreft: schriftelijke vragen in overeenstemming met artikel 43 van het reglement van orde

Hoorn, 6 augustus 2014.

Geachte burgemeester en leden van het college van B & W,

Met verbazing hebben wij het persbericht gelezen over de alcoholcontroles en de boetes tijdens de kermis in Hoorn die aanstaande zaterdag van start gaat.
Vanaf 1 januari 2014 is het jongeren onder de 18 jaar niet toegestaan alcohol te bezitten of te gebruiken. Horecabedrijven, supermarkten en slijters mogen aan jongeren onder de 18 jaar geen alcohol verkopen.
Wij hebben met de nieuwe regels geen enkele moeite en rekenen er op dat de noodzakelijke alcoholmatiging een succes wordt. Wel heeft de gemeenteraad met steun van de fracties van de VVD, D66, Groen Links, CDA, Hoorn Lokaal en Fractie Tonnaer tijdens de raadsvergadering van 26 november 2013 door middel van een motie aangedrongen op een coulante opstelling bij de handhaving er van en het jaar 2014 te beschouwen als overgangsjaar om ervaring op te doen en iedereen aan de nieuwe regels te laten wennen. Er zouden in eerste instantie alleen waarschuwingen gegeven worden.
Volgens het persbericht echter, zullen de politie of toezichthouders van de gemeente bij overtredingen jongeren of horecaondernemers een boete geven van € 45,-- tot € 1.360,--.
Bij het lezen van dit persbericht moeten wij constateren dat de Burgemeester zich niet lijkt te gaan houden aan de aangenomen motie door de gemeenteraad. Het wekt ook verbazing dat de controles zullen plaatsvinden tijdens de Hoornse kermis. Het is ons een raadsel waarom nu juist de kermis gebruikt wordt voor het uitdelen van boetes aan jongeren en ondernemers. Wij vinden een specifieke campagne met persbericht om te controleren en boetes uit te delen tijdens de zeer druk bezochte kermis buitengewoon ongelukkig en niet stroken met de aangenomen motie.
Tijdens de kermis wordt massaal uitgegaan en verliest daardoor de horecaondernemer het normale overzicht direct voor en in zijn horecabedrijf. Dat geldt zeker tijdens Lappendag. De controles en de boetes zijn sfeer bedervend voor de bezoekers, de kermis en de horeca.
Het niet of onvoldoende uitvoeren van de motie kan alleen gemotiveerd en nadat de gemeenteraad hierover vooraf is geïnformeerd plaatsvinden. Daar lijkt nu geen sprake van.
De Burgemeester willen wij daarom verzoeken de aangenomen motie gewoon te blijven uitvoeren. Wij rekenen er op dat tijdens de kermis de gewone controles uitgevoerd worden, zonder het uitdelen van boetes, en rekening wordt gehouden met de buitengewone situatie tijdens de kermis. Het uitdelen van waarschuwingen en pas in tweede instantie beboeting, overeenkomstig de motie, moet genoeg zijn.
Vanwege bovenstaande stellen wij in overeenstemming met artikel 43 van het reglement van orde de volgende vragen:
1. Welke motieven hanteert de burgemeester om tijdens de kermis de motie niet uit te voeren en zelfs boetes uit te delen. Sinds wanneer is de burgemeester gestopt met het uitvoeren van de motie en blijft dit;
2. Is de burgemeester bereid nog voor aanvang van de Hoornse kermis aanstaande zaterdag, na het lezen van onze opvattingen, af te zien van het uitdelen van boetes door politie en toezichthouders aan jongeren en ondernemers;
3. Is de burgemeester bereid in oktober/november 2014 de uitvoering van eerder genoemde motie met de gemeenteraad te bespreken en eventuele conclusies te delen;

Vriendelijke Groet, namens de fracties van:
VVD, Ronald Louwman
D66, Arthur Helling
Groen Links, Jos Kamminga
CDA, Dirk Oud
Hoorn Lokaal, Joke van der Meij
VOCHoorn, Aart Ruppert
Hoorns Belang, Symen van der Meer
HSP, Joke van Diepen
Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer

Reacties
Reactie: (Daniel)
15-8-2014, 18:52
Vindt het wel "grappig" om te zien dat er zoveel jonkies op de kermis rondlopen met overvolle en erg zware rug tassen en oom agent het drukker heeft met elkaar dan preventief te controleren.. dat beloofd wat voor lappendag.. straks die traditie maar afschaffen? ohwnee dat kan niet want dat staat op een lijstje van de unesco...

Reactie: (Jan van Leek)
12-8-2014, 22:38
Uiteraard wordt buiten de horeca drank gebruikt door de jongeren. Niet alleen vanwege een leeftijdsverbod maar ook door de horeca prijzen. Ik verwacht derhalve weinig leeftijd overtredingen in de horeca maar wel een flink aantal aangeschoten 18 minners.

Reactie: (tinie mulder-smit)
12-8-2014, 12:58
mevrouw Lotte, ik zie dagelijks waar jongelui mee lopen en vind ieder weekend een grote hoeveelheid lege bierblikken en aangebroken flessen whisky, wodka of andere alcoholische dranken. De horeca ondernemers controleren wel degelijk op leeftijd. Misschien doet de ondernemer waar u werkt dat niet, maar een groot aantal ondernemers doet dat wel.

Reactie: (Lotte)
11-8-2014, 20:00
Mevrouw Mulder ik ben werkzaam in de horeca. Hiervoor was ik als caissière bij Deen Supermarkten. Alvorens ik bij Deen achter de kassa plaats mocht nemen moest ik eerst een cursus volgen met betrekking tot de verkoop van alcoholhoudende drank en tabak en daarna examen doen. Tevens werden wij regelmatig gecontroleerd door het hoofdkantoor d.m.v. Proef aankopen door minderjarigen. Deze maatregelen heb ik gemist in de horeca. Ik begrijp dat het voor café eigenaren zeer moeilijk is om de leeftijdsgrenzen te controleren maar ik vind het ook te makkelijk om nu naar andere te wijzen. Ik vind het ook overdreven van onze burgemeester om nu tijdens de kermis te gaan handhaven.

Reactie: (Tinie Mulder-Smit)
11-8-2014, 12:31
Het is veel horeca ondernemers een doorn in het oog dat jongeren onder de 18 jaar tassen vol alcoholische dranken bij zich hebben. In stegen en smalle straten worden de dranken gemixt en genuttigd. Er moet beter worden gecontroleerd waar ze de drank vandaan halen.

Reactie: (Juliette Schouten)
10-8-2014, 17:04
Veel jongeren die niet meer mogen drinken grijpen nu naar andere drugs of zitten stiekem in de zuipschuren burgemeester. Verbieden heeft voor velen dus weinig zin.

Reactie: (r.baas)
9-8-2014, 19:32
ik vind het geen strak plan of je gaat het hele jaar op jacht of niet ,net als ik wels eens eerder heeft aangegeven .en belachelijk idee ben 17 jaar en heb je altijd mogen drinken en nu niet meer waar gaat dit over. eerlijk gezegt als ik een cafe had in hoorn ging ik sluiten met de kermis,de boete,s zijn te gek voor woorden

Reactie: (Dirck de Vries)
9-8-2014, 16:11
Jammer, zoveel reacties voor een wettelijke maatregel, waarbij eerst waarschuwen is toegestaan. Ze kunnen beter promotie maken voor alcoholvrij bier en voorlichting geven dan controle en boetes. Alleen tijdens kermis is onzin, je moet het hele jaar controleren en niet alleen als een grote groep weg is op vakantie... Ik vergelijk deze maatregel met de alcohol blaaspijpjes, na het succesvolle begin al meer dan 25 jaren lang geen controle gehad of gezien....

Reactie: (Wally Ooms)
8-8-2014, 13:46
De Hoornse Onafhankelijke Partij staat volledig achter de brief. Alleen niet achter het stukje tekst "Wij hebben met de nieuwe regels geen enkele moeite en rekenen er op dat de noodzakelijke alcoholmatiging een succes wordt."

Reactie: (Jeroen Buis)
8-8-2014, 12:29
Hoorn op zijn smalst helemaal mee eens. Dit zijn toch de dagen!

Reactie: (Johan van der Tuin)
8-8-2014, 12:27
Goed dat deze brief er is. Wat in tegenstelling tot de tekst in de openingszin wel opmerkelijk is dat PvdA, SP en HOP ontbreken!

Reactie: (Leny Molema)
8-8-2014, 12:23
Ben het eens met de brief over de motie van november 2013