Kunst voor de wijken

3-9-2014

HOORN - De komende maanden krijgt Hoorn er drie nieuwe kunstwerken in de wijken bij. Het college van B en W van Hoorn heeft groen licht gegeven voor kunstwerken in Bangert en Oosterpolder, Kersenboogerd en Risdam.

Op De Strip in Bangert en Oosterpolder komt het Rad van Bangert van Bangert. Het gaat om een rad van gegalvaniseerd betonijzer tussen twee bootvormen. Het werk is geïnspireerd door de geschiedenis van de polder Bangert en verwijst naar het Rad van Bangert dat hier ooit heeft gestaan. Het ontwerp van kunstenaar Kees Bierman is inmiddels gepresenteerd in het Overleg Leefbaarheid Bangert en Oosterpolder en daar enthousiast ontvangen. Het rad zal uiterlijk volgend voorjaar worden geplaatst.

Snoepman in Boot
Snoepman in Boot is de nieuwsgierig makende titel van het kunstwerk dat vanaf november is te bewonderen in wijkpark Risdammerhout. Het kunstwerk komt er omdat wijkbewoners bij de gemeente om kunst in hun wijk hebben gevraagd. Het overleg Leefbaarheid Risdam-Zuid en Nieuwe Steen zijn samen met de Commissie Beeldende Kunst aan de slag gegaan. Daaruit kwam de vijver in het park als meest geschikte locatie naar voren en Merijn Bolink als de kunstenaar die voor deze plek iets moois zou kunnen maken. Het definitieve ontwerp van het kunstwerk wordt 25 september gepresenteerd tijdens een wijkbijeenkomst van het Overleg Leefbaarheid Risdam- Zuid en Nieuwe Steen.

Muurschildering voor sporthal
Dankzij de beeldende-kunstregeling voor nieuwbouw is er in de nieuwe sporthal aan de Lingeweg (Kersenboogerd) ook ruimte voor kunst. In overleg met een vertegenwoordiging van de gebruikers van de sporthal is de Hoornse kunstenares Randi Vettewinkel gekozen om de hal met kunst te verrijken. Het wordt een dynamische muurschildering die rond de herfst klaar zal zijn.

Identiteit
‘Kunst is belangrijk voor de identiteit van de stad en de wijken’, vindt Judith de Jong, wethouder van Kunstzaken. ‘Deze drie nieuwe kunstwerken dragen daar zeker aan bij. En ik ben blij dat ook de bewoners daar zo over denken en zelf bij ons aankloppen met verzoeken. We willen dan ook door middel van kunst blijven investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte.’