Willem de Zwijgerlaan: geen sluishekken maar een paal

5-9-2014

HOORN - Binnenkort worden de sluishekken op de Willem de Zwijgerlaan verwijderd. Deze sluishekken zijn vorig jaar geplaatst, maar moeten weg als gevolg van een uitspraak van de Rechtbank Alkmaar. De bewoners van de Sportlaan en de Willem de Zwijgerlaan zijn hierover per brief geïnformeerd.

Toezegging
De sluishekken zijn geplaatst na een toezegging in 2000 aan de bewoners van de Willem de Zwijgerlaan. Voor de bouw van de woningen aan de Sportlaan is toen toegezegd om de fietsroute tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Holenweg te verplaatsen naar de Sportlaan. Na juridische procedures was het college genoodzaakt om deze toezegging na te komen en het verkeersbesluit te nemen om sluishekken te plaatsen.

Uitspraak Rechtbank
Een aantal bewoners van de Sportlaan heeft bezwaar en beroep aangetekend tegen het besluit om de sluishekken te plaatsen. De rechter heeft aangegeven dat er onvoldoende verkeerskundige argumenten zijn voor het verkeersbesluit. Burgemeester en wethouders hebben gekeken naar andere verkeerskundige argumenten, maar kwamen tot de conclusie dat die er niet zijn. Vervolgens heeft de rechter het verkeersbesluit vernietigd. Daarom moeten de sluishekken verwijderd worden.

Sluishekken weg, paal terug
Net als in de oude situatie wordt na het verwijderen van de sluishekken een paal geplaatst. Dit, om te voorkomen dat autoverkeer over de brug van en naar de Willem de Zwijgerlaan gaat rijden. Daarvoor is opnieuw een verkeersbesluit genomen. Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant, in het huis-aan-huisblad West-Friesland op Zondag en op de gemeentelijke website www.hoorn.nl.

Reacties
Reactie: (frits bruin)
9-9-2014, 09:24
nee, vergis me zo te zien: https://www.google.nl/maps/@52.6473178,5.076105,3a,75y,237.12h,64.39t/data=!3m4!1e1!3m2!1sZ26hm6VmmG7Qlq3Ca8cAkA!2e0!6m1!1e1

Reactie: (frits bruin)
9-9-2014, 09:07
Was daar niet -voor de sluis-hekken er kwamen- een dikke stalen paal die op afstand bedienbaar omhoog en omlaag kon zodat gemeenteauto's er wel door konden? Het zou dan ook weer veel geld kosten om terug te plaatsen(?)

Reactie: (Sebastiaan Hol)
8-9-2014, 13:48
Jeroen, ergens heb je wel gelijk. De hele gang van zaken rond het "zwerfhek" van de Willem de Zwijgerlaan stond symbool voor de regenteske manier van regeren door de vorige coalitie (de andere voorbeelden zijn o.a. delen van het ombuigingsbeleid en uiteraard de hele PR rond het tunnelplan). Inderdaad heb ik veel (vrije) tijd besteed aan het opstellen van het standaard bezwaarschrift, waarvan er vele vanuit de Kersenbogerd, het Venelaankwartier en zelfs vanaf de Zwijgerlaan zelf en Australië zijn ingediend. Maar dat was voor het algemeen belang. Terwijl de gemeente in dit geval ging voor slechts een individueel (egoïstisch) belang...

Reactie: (Jeroen Vogel)
8-9-2014, 00:24
Perfect! Nu is het tijd voor financiële compensatie voor eenieder die de moeite heeft genomen om een bezwaarschrift in te dienen, wegens minachting van het individu, het onwetmatig opleggen van een verkeersbeperking en misbruik van bestuur. Sebastiaan, claim!

Reactie: (frits bruin)
7-9-2014, 11:26
De rechter heeft paal en perk gesteld (/hersteld) aan (/na) asociale wensen van Willem de Zwijgerlaan bewoners, nadat bezwaarmakers aanvankelijk het Zwijgen werd opgelegd door de gemeente....

Reactie: (Sebastiaan Hol)
6-9-2014, 16:18
Een toezegging destijds aan bewoners door een Wethouder die daartoe niet gerechtigd was. In een commissievergadering was al door een meerderheid van politieke partijen uitgesproken dat beide straten voor fietsverkeer gebruikt zouden worden. Bovendien was de fietsroute via de Willem de Zwijgerlaan al aangewezen als HOOFDFIETSROUTE, zowel in Structuurplan Hoorn als in de achtereenvolgende Fietsnota's. Het argument van de verkeerskundige argumenten zijn door mij ingebracht in mijn bezwaarschrift tegen de plaatsing van het hek (en het daaraan ten grondslag liggende verkeersbesluit), maar de Bezwaarschriftencommissie beschouwde mijn bezwaarschrift als niet ontvankelijk. Als bewoner van de Kersenboogerd had ik namelijk géén zicht op het desbetreffende hekwerk. Gelukkig heeft de advocaat die namens de bewoners van de Sportlaan beroep aantekende dit argument wel mee genomen. En ze hebben gelijk gekregen. Het vorige College heeft dus met het plaatsn van het hek een grote fout gemaakt Helaas heeft de Bezwaarschriftncommissie haar oordeel over de bezwaren ook niet goed onderbouwd. Zij had het argument over de gebrekkige verkeerskundige onderbouwing wel serieus moeten nemen...

Reactie: (erwee)
5-9-2014, 23:54
Het werd tijd die flauwekul sluis eindelijk weg

Reactie: (Johan Goossens)
5-9-2014, 22:24
Arme Gerard van der Meer. Harde toezeggingen na meer dan tien jaar toch boterzacht?