Gemeente doet niets met desolaat Missiehuis

8-9-2014

HOORN – De Gemeente Hoorn zal zelf niets ondernemen om een nieuwe bestemming voor het in het verval geraakte Missiehuis te vinden. Velen ergeren zich aan het desolate complex bij de entree van onze gemeente. Al zo’n tien jaar staat het dichtgetimmerde pand leeg nadat de gemeente het eerst kocht van het SOW en later verkocht aan projectontwikkelaar De Nijs.

Uit antwoorden op vragen van de Hoornse CDA-fractie wordt duidelijk dat we van B&W niet veel hoeven te verwachten. Weliswaar erkent het College dat “de huidige situatie rondom het Missiehuis geen reclame voor onze gemeente is”, maar concreet gaat men niets doen: “Alleen een investeerder of een nieuwe eigenaar kan een oplossing bieden voor de huidige situatie.”

Eerder had het Tabor-college belangstelling voor het Missiehuis, maar uit berekeningen zou zijn gebleken dat dit plan tot een overschrijding van hun budget met 9 miljoen euro zou leiden. B&W willen wel meewerken aan plannen die nu worden ingediend. “Kansrijke initiatieven voor een nieuwe invulling zullen we omarmen, ook al passen deze niet in de huidge bestemming ‘Maatschappelijk’.”

Maar B&W melden ook dat er hen geen concrete plannen bekend zijn: “We adviseren de meeste initiatiefnemers om eerst een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.” Of er veel plannenmakers zijn die zich bij de gemeente melden wordt uit de brief niet duidelijk. En welke initiatiefnemers dit advies niet krijgen, blijft ook onduidelijk.

Over de optie om het pand terug te kopen als gemeente en er zelf een culturele en/of maatschappelijke functie aan te geven, en bijvoorbeeld deels te verhuren aan een horeca-ondernemer, wordt door de gemeente in de antwoorden aan het CDA helemaal niet gesproken. Dat zou de nu langdurige impasse kunnen doorbreken en Hoorn van een prachtig visitekaartje bij de stadsentree kunnen voorzien.

Projectontwikkelaar De Nijs uit Warmenhuizen reageert niet op verzoeken om terug te bellen. Zelfs serieuze kandidaten voor het Missiehuis ontvangen geen reactie.

Op Facebook is inmiddels een pagina over het Missiehuis gestart. Steeds meer inwoners van Hoorn ergeren zich aan het in verval geraakte gebouw:

Reacties
Reactie: (gerard vd draai)
18-9-2014, 00:36
De zaken gaan blijkbaar zo slecht dat sommigen moeten bedelen om een klus bij Oud Hoorn...

Reactie: (Tjeerd)
17-9-2014, 15:15
Ruim tien jaar leeg? Dat is wat overdreven: zes jaar geleden werkte ik er nog. Toen stond het al wel deels leeg, maar was het pand nog wel in gebruik. Wel zonde dat het zo aftakelt...

Reactie: (Jan van Leek)
12-9-2014, 14:54
Afgaande op de reputatie van de hieronder reagerende jurist, dat zich sjiek als licentieus laat omschrijven, zal deze meester wel gezellige suggesties hebben die ter handhaving kunnen dienen: een vrijplaats voor lichtekooien?

Reactie: (wiljan loomans)
9-9-2014, 13:41
Het dossier en de brief ken ik niet (en persoonlijk snap ik het standpunt van B&W uit praktische overwegingen best) , maar afgaande op dit bericht wil er toch op wijzen dat er handhavingsinstrumenten zijn. Art 1b van de Wonigwet verbiedt het in stand laten van een bouwwerk dat niet voldoet aan het Bouwbesluit. En art 13a geeft de bevoegdheid om op te trden indien sprake is van een pand dat in ernstige mate in strijd is met de redelijke eisen van welstand uit de Welstandsnota. B&W zijn bevoegd tot handhaving op grond van art 5.2 Wabo. Maar dienaangaande hebben zij ook een "beginselplicht tot handhaving". Dus als een belanghebbende als Oud Hoorn om handhaving verzoekt, ben ik benieuwd hoe B&W dat varkantje gaan wassen...