Lokale partijen: ”Lappendag zonder sluitingstijd”

10-9-2014

HOORN - Lappendag is onlangs weer massaal gevierd en net als voorgaande jaren is de overlast beperkt gebleven tot enkele kleine incidenten. Zowel voor de deelnemers aan Lappendag, de horecabedrijven en ook de toeristen blijft het een doorn in het oog dat de kroegen en restaurants hun zaak moeten sluiten tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Deze sluitingsperiode is ooit ingesteld om ongeregeldheden te voorkomen, maar is inmiddels aan herziening onderhevig, zo vinden veel inwoners van Hoorn en ook plaatselijke politieke partijen zijn die mening toegedaan.

Om die reden zijn er initiatieven ontwikkeld om te komen tot een herziening ervan en wordt door de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP), Hoorns Belang en de Hoornse Senioren Partij een verzoek ingediend om deze sluitingsperiode af te schaffen.

Onderstaand de ingediende brief.

Aan de gemeenteraad van Hoorn

Hoorn, 10 september 2014
Betreft: verzoek tot behandeling proef afschaffing afkoelingsperiode Lappendag.
Geachte collega-fracties in de raad,

Hierbij vragen wij u om zo spoedig mogelijk bespreking in de Algemene Raadscommissie te hebben over de afschaffing van de afkoelingsperiode tussen 16:00 – 20:00 uur op Lappendag. Dit is zelfs al mogelijk in de commissievergadering van 23 september, als wij toch komen te spreken over toegangs-en sluitingstijden. Het betreft een voorstel (dat nog verder moet worden uitgewerkt) om de gedwongen sluiting tussen 16.00 en 20.00 van de horecabedrijven op Lappendag te herzien.
Hieronder staat ons verzoek toegelicht. Wij hebben ook een motie of initiatiefvoorstel klaarliggen. Maar gezien de bespreking op 23 september zou dit prima daar ook kort procesmatig aan de orde kunnen komen. Het gaat er dan om: is er steun om een proef te gaan voorbereiden in 2015?

Aanleiding
Wij zijn met het college ongelooflijk blij en trots dat de Hoornse Kermis inclusief Lappendag nu op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed staat. Dat onze eigen inwoners dit een belangrijke traditie vinden wisten we al. Uit onderzoek via ons stadspanel bleek dat we de Kermis en Lappendag de belangrijkste tradities van Hoorn vinden. Onze voordracht is dan ook breed gesteund. Niet alleen door inwoners, maar ook door de kermisbonden, de ambulante handel, de horeca en de Vereniging Oud Hoorn. We zijn er al met al wel twee jaar mee bezig geweest. De Kermis en Lappendag zitten in onze genen en horen bij de identiteit van onze stad. De plaatsing op de nationale lijst van immaterieel erfgoed is wat ons betreft dan ook dik verdiend.
Voor zowel bezoekers als ondernemers is het echter een vreemde en ongewenste gewaarwording dat op Lappendag alle horeca van het ene op het andere moment om 16:00 uur sluit, om pas vanaf 20:00 uur weer open te mogen. Mensen die na hun werk nog even Lappendag willen bezoeken komen van een koude kermis thuis, bezoekers die een hapje willen eten blijven onverwacht zitten met een lege maag en restauranthouders met lege tafels. Tijdens de recente Lappendag is geconstateerd dat er groepjes fietsers en bootjesmensen tevergeefs door de stad zwierven op zoek naar een restaurant dat open was.
De indieners van deze motie vinden het hoog tijd hier verandering in te brengen. De massale vechtpartijen en extreem geweld die tientallen jaren geleden de aanleiding vormden voor het instellen van een afkoelingsperiode liggen al lang achter ons. Hoe lang moet oud beleid van kracht blijven? Het lijkt ons een goede zaak om staand beleid na zoveel jaren weer eens te evalueren en wat ons betreft bij wijze van proef te herzien.
De overlast op Lappendag – en de vergelijkbare vieringen op Koningsdag - is al jaren beperkt, ook dankzij de professionele beveiligers van de horeca zelf. De politie spreekt in de verslagen jaar in, jaar uit over het rustige verloop van Lappendag, soms “op een enkel” incident na. Daar komt sinds dit jaar bij dat de leeftijd voor verkopen van alcoholhoudende dranken naar 18 jaar is verhoogd. Ook dat heeft een positief effect op de beperking van overlast.
De sluiting van de horeca om 16:00 uur op Lappendag past niet bij het gastvrije en toeristische imago dat Hoorn nastreeft. En juist in deze tijd verdient de horeca op dit soort hoogtijdagen een extra steuntje in de rug.
Derhalve verzoeken wij de commissie/raad om op 23 september in de commissievergadering, als het gaat over drank en horecabeleid in Hoorn, ook even kort aandacht te besteden aan de sluitingsmaatregel van 16:00 – 20:00 uur op Lappendag:
steunt u ons verzoek om het college te vragen een proef voor te bereiden voor afschaffing van de afkoelperiode op lappendag tussen vier uur ´s middags en acht uur ´s avonds?

Met vriendelijke groet,
De fracties:
Robert Vinkenborg – Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP)
- Symen van der Meer – Hoorns Belang

Ondersteund door:

Joke van Diepen - HSP

Reacties
Reactie: (Jan van Leek)
13-9-2014, 20:05
Hoorn is de enige plaats in het land waar op dé dag van het jaar, op het hoogtepunt van het feest een gat van 4 uur wordt geslagen. Dat is op zich al een idioot gegeven. Jaren 80 betutteling. Dat er ~30 jaar geleden wel eens matpartijen waren is geen reden om dat gapende gat van 4 uur in deze tijd nog te handhaven. Overigens wel opvallend dat de partij Jan 'Witte' van der Gracht (HOP) voorstanders is om die 'afkoelingsperiode' af te schaffen. Die Witte had vroeger op Lappiesmaandag regelmatig last van losse handjes en is er mede verantwoordelijk voor geweest dat de afkoeling werd ingesteld. Maar goed, Jan is ook ouder geworden en is liefdesgoeroe geworden. Daarom: afschaffen die afkoelingsperiode. Gun de mensen een volwaardige mooie Lappendag.

Reactie: (rob verhoek)
13-9-2014, 12:32
Belachelijke aktie. Is er eindelijk rust in de tent, gaat een groepje sympathiserende zuipmaten zich inspannen om op die manier weer nieuw alcoholgelazer in huis te halen. Van HOP en HB kan ik me daar nog wel iets bij voorstellen maar wat die seniorenpartij daar zoekt , ik zou bijna denken dat deze opa-partij wat te diep in het glaasje heeft gekeken. En dan ook nog dat flutargument dat de regel "niet getuigt van gastvrijheid". Lamenielache.

Reactie: (Jan van Leek)
12-9-2014, 14:37
Vroeger was de drank betaalbaar en vloeide rijkelijk met knokpartijen tot gevolg. Nu is het zo duur geworden dat de kans op openbaar drankschap veel kleiner is geworden. Die belachelijke stop om 16.00 uur moet op de schop.

Reactie: (tinie mulder-smit)
12-9-2014, 11:50
Het is waar dat Lappendag de laatste jaren veel rustiger verlopen. Het is jammer dat de lokale partijen niet weten hoe en waarom in de vorige eeuw de afkoeling periode ingesteld is. Bewoners binnenstad (OLB), Horeca ondernemers, politie en de toenmalige burgemeester de heer P. Janssens hebben in nauw overleg gemeend deze rust periode in te lassen. Dit voorstel moet toch zeker eerst met de bewoners, horeca binnenstad en de politie worden besproken. Woensdag 17 september a.s. wordt tijdens de bijeenkomst van het OLB de kermis en lappendag geëvalueerd. Bewoners binnenstad kunnen dan hun mening geven.