VVV meldt voortaan alle Hoornse hotels

11-9-2014

HOORN - De fracties Hoorns Lokaal, Hoornse Onafhankelijke Partij en de Hoornse Senioren Partij hebben vragen gesteld aan het college betreffende het functioneren van de Regio VVV Hart van Noord-Holland. Zie hieronder de antwoorden:


Geachte fractieleden.

U heeft artikel 43-vragen gesteld over het functioneren van de Regio VVV Hart van Noord-Holland (RVVV). De vragen worden hierna herhaald met daaronder ons antwoord.

1. Zijn er prestatieafspraken met de VVV? Zo ja: hoe worden deze gecontroleerd/gemonitord? Zo nee: wanneer worden deze opgesteld en hoe wordt de raad hierin betrokken?

Ja, er staan prestatieafspraken met de RVVV in de jaarlijkse subsidiebeschikking. Deze hebben wij bijgesloten. Hierover vindt geregeld overleg plaats met de gemeente. De RVVV vraagt vooraf toestemming om een bepaalde actie te mogen uitvoeren.
In de oude situatie was het subsidiebedrag bijna geheel bestemd voor het openhouden van de vestiging op de Veemarkt (formatiekosten). In de oude situatie moest de RVVV altijd apart om een bijdrage voor acties verzoeken. Dit werd dan betaald uit andere budgetten. In de nieuwe situatie zijn de formatiekosten lager en wordt een deel van de subsidie gebruikt voor het inzetten op acties (zie hiervoor de bijlage). De subsidie is dus inclusief de extra acties van de RVVV. Uiteraard worden deze extra acties eerst met de gemeente besproken
.
2. Bent u op de hoogte van de geschetste situatie over de VVV en de signalen van ondernemers en organisaties? Zo ja: wat gaat u aan deze situatie doen in het licht van de subsidie/ prestatieafspraken? Zo nee: wat gaat u doen om zich hiervan op de hoogte te stellen en dit aan te pakken?

Ja, wij zijn op de hoogte van sommige signalen. De klachten komen vooral van ondernemers die zich niet willen aansluiten bij de RVVV, maar wel van hun diensten gebruik willen maken. De klacht dat er onderscheid gemaakt zou worden tussen verschillende vestigingen over bijv. het neerleggen van foldermateriaal is ons niet bekend. Wij zullen hierover zeker in gesprek gaan met de RVVV.

De RVVV heeft onlangs een gesprek gevoerd met de Vereniging Oud Hoorn, het Museum van de 20e Eeuw en enkele andere partijen om zaken te verduidelijken. De RVVV hanteert uniforme partnerships in het gehele gebied. In Hoorn weigeren bijv. sommige hotels dit partnership te betalen, omdat zij ook provisie moeten betalen over een boeking. De RVVV heeft deze laatste zaak, het betalen van provisie, dit jaar laten vervallen. Momenteel worden er gesprekken gevoerd, dan wel zijn gesprekken gepland met de hotels om alsnog een samenwerking aan te gaan. Vanaf 2014 krijgen toeristen die op zoek zijn naar hotels altijd een volledig overzicht van de hotels in Hoorn, ook als ze niet zijn aangesloten.

Uit recent onderzoek bleek overigens dat 58% van de ondernemers in Hoorn tevreden is met de nieuwe locatie in het WFM. 19% is ontevreden, 26% heeft geen mening. Binnen de regio NHN wordt de Hoornse VVV bovengemiddeld beoordeeld.


3. Welke rol dicht u de VVV toe in uw ambitie, zoals beschreven in het coalitieakkoord?

In het coalitieakkoord staat dat wij samen met onze partners willen werken aan stadspromotie op basis van een eenduidige en professionele positionering. Daarbij zetten wij in op de kernkwaliteiten van Hoorn (historie, ligging aan het water, authenticiteit) en leggen verbinding tussen economie, kunst en cultuur, toerisme, recreatie, geschiedenis en erfgoed. Een aansprekend voorbeeld hiervan is de viering van het Kaap Hoorn jaar in 201 5. Wij zien de RVVV als één van de partners die hierbij betrokken zal worden.
Daarnaast wordt er o.a. in het Toeristisch Platform Hoorn (TPH) en binnen Leisure Board gesproken over promotie.

4. Hoe verhoudt deze rol zich tot de huidige situatie?

Hier zijn zeker nog verbeterpunten. Hierover zijn wij reeds in gesprek met de RVVV.

5. Welke ruimte heeft de VVV zelf om te bepalen waaraan het subsidiebedrag wordt besteed (online, wel of niet open in de wintermaanden, inzet Old Amsterdam) en is daar overleg over met de gemeente? De directeur van de VVV spreekt ervan dat hij zoekende is in de nieuwe opzet: hoe wordt dit afgestemd met de gemeente?

Er staan prestatieafspraken met de RVVV in de jaarlijkse subsidiebeschikking. Deze hebben wij bijgesloten. Hierover vindt geregeld overleg plaats met de gemeente. De RVVV vraagt vooraf toestemming om veranderingen te mogen doorvoeren.

6. Op welke termijn gaat het college in overleg met de VVV? Hoe informeert het college de raad hierover?

Wij zijn reeds nog dit najaar met de RVVV in gesprek. Wij zullen de raad over de uitkomst van deze gesprekken informeren.

7. Bent u bereidt de raad een evaluatie aan te bieden over het functioneren van de VVV en daar een toekomstperspectief aan te koppelen? Zo ja: wanneer kan dit aan de raad ter bespreking worden aangeboden? Zo niet: op welke wijze gaat u invulling geven aan de ambitie in het coalitieakkoord en wordt de raad hierbij betrokken?

Het functioneren van de VVV wordt ieder jaar beschreven in het jaarverslag. Wij zullen u dat, zodra dat beschikbaar is, toezenden.

Om de ambitie uit het coalitieakkoord uit te voeren zullen wij het komende najaar met alle betrokkenen, dus ook met de raad, o.a. praten over de volgende onderwerpen:
• de wensen van het Toeristisch Platform Hoorn;
• de Leisure Board en de discussie over de op te richten Destinatie Marketing Organisatie voor Noord-Holland Noord en de later op de stellen Destinatie Marketing Strategie en de rol van de VVV daarin;
• de kansen vanuit de Metropoolregio Amsterdam;
• de kansen voor de toeristische samenwerking binnen West-Friesland:
• de samenwerking tussen het TIP en de RVVV.
Wij merken nog op dat de klacht van Oud Hoorn inmiddels is achterhaald omdat dit speelde in de tijd van de verplaatsing van de RVVV van de Veemarkt naar het Westfries Museum en het inrichten bij het TIP op het Oostereiland.

Met vriendelijke groet.
Burgemeester en wethouders van Hoorn