Hoorn ziet weinig ruimte voor agrarische activiteiten

11-9-2014

HOORN - De Hoornse fractie D66 heeft vragen gesteld aan het college betreffende over de leegstand van agrarische gebouwen in Hoorn en Westfriesland. Zie hieronder de antwoorden:

Geachte heer Rood,

Per brief van 14 augustus 2014 heeft u namens de D66 fractie vragen gesteld over de leegstand van agrarische gebouwen in Hoorn en Westfriesland. Hierbij onze beantwoording van de gestelde vragen.

Algemeen
Wij kennen de inhoud van het rapport van Alterra van maart 2014 (”Vrijkomende agrarische bebouwing in het landelijk gebied”). De centrale vraag in dit onderzoek was wat we in de nabije toekomst binnen het landelijk gebied aan vrijkomende leegstaande agrarische bebouwing kunnen verwachten. Tot 2030 zullen naar verwachting tussen de 16.000 en 24.000 agrarische bedrijven in Nederland stoppen. Veel van deze bedrijven hebben geen opvolger. De grond van de stoppers wordt overgenomen door de groeiende boeren en op vrijkomende erven vindt er een erftransformatie plaats naar wonen en/of werken. Als dat niet lukt, vindt er verkrotting plaats. Binnen de grenzen van Hoorn speelt deze problematiek niet omdat nagenoeg alle oorspronkelijke agrarische bedrijven/gronden gesaneerd zijn ten behoeve van de realisering van de stadsuitbreiding. Binnen de grenzen van Hoorn ligt feitelijk geen agrarisch landelijk gebied meer.

Vraag 1:
Hoeveel werkzame landbouwbedrijven telt de gemeente Hoorn anno 2014?

Antwoord:
Op basis van gegevens uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel zijn er 30 landbouwbedrijven en 8 dienstverlenende bedrijven aan de landbouw gevestigd in Hoorn per 1-1-2014. Hierbij moet worden opgemerkt dat voor een groot aantal van deze bedrijven geldt dat het adres van vestiging Hoorn is, maar dat de bedrijfsmatige activiteiten buiten Hoorn plaatsvinden.

Vraag 2:
Zijn er actuele cijfers beschikbaar over leegstand van de agrarische bedrijven in Hoorn?

Antwoord:
Hierover zijn geen (actuele) cijfers beschikbaar.


Vraag 3
Wordt er nagedacht over de mogelijkheden van herbestemming van dit leegstaand vastgoed?

Antwoord:
Zie de tekst onder ”algemeen”. Het gros aan agrarische bedrijfsgebouwen (stallen, kassen e.d.) is gesloopt ten behoeve van het realiseren van de uitbreidingsgebieden. Een enkele overgebleven schuur in de zone aan het lint is herbestemd en doet nu dienst als garage/berging. Mocht zich echter een situatie voordoen waardoor verloedering van de omgeving dreigt, dan zijn wij bereid mee te denken over een oplossing. Onze prioriteit ligt echter bij het oplossen van de leegstand van winkels, kantoren en bedrijfsgebouwen op bedrijventerreinen gezien het economisch belang hiervan.

Vraag 4
Het bestemmingsplan Bangert & Oosterpolder speelt voor een deel uiteraard op deze ontwikkeling in. Nu de ontwikkeling van deze woonwijk fors vertraagd is, hoe verhoudt zich deze vertraging tot de oplopende leegstand?

Antwoord:
Zie tekst onder ”algemeen” en het antwoord op vraag 3.

Vraag 5
Verwacht het College ook dat in 2030 alle agrarische bebouwing in Hoorn leeg zal staan?

Antwoord:
Zie tekst onder ”algemeen” en het antwoord op vraag 3.

Vraag 6
Bent u het met onze fractie eens dat landbouw een meerwaarde is voor Hoorn en vooral haar omliggende dorpen (Blokker, Zwaag) binnen de gemeentegrenzen?

Antwoord:
Gezien de beperkte ruimte binnen de gemeentegrenzen van Hoorn verwachten wij niet dat bedrijven geïnteresseerd zullen zijn om hier landbouw te bedrijven. Temeer daar er in de directe omgeving ruime mogelijkheden zijn. De meerwaarde die Hoorn op agrarisch gebied kan bieden ligt veel meer op het vlak van onderwijs, toeleverende en dienstverlenende bedrijven en een aantrekkelijk woonklimaat voor werknemers uit deze sector.

Vraag 7
Ziet uw College mogelijkheden om de agrarische functie, zij het uiteraard kleiner, in stand te houden om daarmee het karakter van Zwaag en Blokker te beschermen? Welke mogelijkheden en instrumenten ziet uw College?

Antwoord:
Nee. Zie tekst onder ”algemeen” en de antwoorden op de vragen 3 en 6.
Hierbij merken wij op dat we wel tijdelijke stadslandbouw faciliteren waar dat tijdelijk mogelijk is. Momenteel gaat het om twee percelen: het perceel nabij de Oude Usselweg en in Bangert en Oosterpolder. De initiatiefnemers zijn Eetbaar Hoorn en Transition Town Hoorn.

Vraag 8
Gaat het in Hoorn om nog een beperkt aantal agrarische bebouwing, in de rest van Westfriesland is vanuit landschappelijke ontwikkeling het effect in absolute zin nog vele malen groter. Zo maakt RTV-NH melding van het verdwijnen van 207.000 m2 agrarische bebouwing voor een gemeente als Medemblik tot aan 2030. Welke rol en verantwoordelijkheid ziet u voor Hoorn als ”hoofdstad” van agrarisch Westfriesland om deze ontwikkeling met de regio te sturen?

Antwoord:
Wij bespreken dit onderwerp in het regionale portefeuillehoudersoverleg WRE (Verkeer en Vervoer, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Economie).
De Westfriese gemeenten waar deze problematiek speelt zijn daar volop mee bezig. Mocht hieruit blijken dat Hoorn iets kan betekenen in dit dossier dan zullen wij daar vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de regio naar kijken.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Hoorn