Fractie Tonnaer blij met adempauze op Lappendag

14-9-2014 Ingezonden bijdrage

Lappendag met start en pauze geeft de noodzakelijke rust.

De Hoornse kermis wordt ieder jaar afgesloten met Lappendag. Lappendag is voor veel mensen uit Hoorn en West-Friesland een feestdag die al heel vroeg in de ochtend begint. Winkeliers, horecaondernemers en marktkooplui zijn goed voorbereid op de enorme drukte die dag. Er wordt extra ingekocht en personeel ingezet. Al vanaf zes uur in de ochtend is iedereen in de binnenstad actief. Volgens traditie gaan vrouwen naar de kramen en winkels en mannen naar het café. Jongeren treffen elkaar het liefst buiten op de Rode Steen.
Lappendag is leuk maar vergt ook veel inspanningen van ondernemers. Omdat er die dag duizenden bezoekers in de binnenstad zijn, is de aanwezigheid van politie ook nodig. Lang geleden was er zelfs ME achter de hand om eventuele knokpartijen te stoppen.
Gelukkig zijn er al jaren geen vechtpartijen meer voorgekomen. Dit is voor een deel te danken aan de aangepaste sluitingstijd voor de horeca die voor Lappendag door burgemeester Pierre Janssens al rond 1984 werd ingesteld: van 16.00 – 20.00 uur. Een briljante beslissing van hem.
Hiertegen kwam nauwelijks bezwaar. Iedereen begreep dat de binnenstad tijdens Lappendag rust nodig heeft. Het geeft de horecaondernemer de mogelijkheid het café op te ruimen en gereed te maken voor de avondopenstelling vanaf acht uur.
Volgens veel bezoekers is de Lappendagavond de gezelligste avond van de kermis-periode. Fris en nieuw personeel achter de bar en nieuwe klanten in de zaak. Terwijl de binnenstad leeg loopt, kunnen marktkooplui en kermisexploitanten zonder hinder van veel publiek beginnen met het leegruimen van de kramen en met het afbreken van de kermisattracties. Gemeentemedewerkers vegen het vuil op en maken de binnenstad schoon. Dit gebeurt met veegmachine en laadauto’s die ruimte nodig hebben. De binnenstadbewoners komen weer op adem en kunnen het gewone leven weer hervatten.
Na dertig jaar kunnen we in Hoorn door de vroege sluiting tijdens Lappendag spreken van een traditie die veel voordelen biedt. Het is natuurlijk geen toeval dat burgemeester Onno van Veldhuizen al tien jaar het beleid van zijn voorganger in ere houdt. Onze fractie gunt (horeca) ondernemers en bewoners van de binnenstad de noodzakelijke rust en weet zeker dat het ook in de toekomst op Lappendag-avond nog heel gezellig wordt in de cafés.

Roger Tonnaer, fractievoorzitter Fractie Tonnaer
Hoorn, 13 september 2014

Reacties
Reactie: (gerry blokdijk)
19-9-2014, 17:56
Mevrouw Mulder dan moet u ook weten dat de toenmalige burgemeester dit evenement de nek heeft omgedraaid en niet een aantal ondernemers die de rekening niet betaald hebben. Ik zou zeggen neem even contact op met dhr.Koppies van het organisatiecomité. U zult versteld verstaan hoe medewerkend onze toenmalige burry was met zijn rekeningen en aanvullende eisen.

Reactie: (tinie mulder-smit)
19-9-2014, 14:45
Her Blokdijk, ik ben heel goed geïnformeerd. Was een van de grootste sponsors en de modeshow is bij mij gehouden en gefilmd. Het probleem was dat een aantal mensen hun bijdrage niet of veel te laat hebben betaald. Het z.g. bataljon ME was inderdaad het 1e jaar aanwezig en heeft gelukkig werkeloos in het Park gezeten. Het was een van de betere evenementen die in Hoorn gehouden is.

Reactie: (Gerry Blokdijk)
18-9-2014, 16:19
Mevrouw Mulder u bent niet goed geïnformeerd. De toenmalige burgemeester wilde wel een vergunning afgeven maar er moest een peloton ME achter de hand gehouden worden en de kosten werden door berekend aan het organisatie comité. Tevens werden er nog een aantal onzinnige eisen gesteld waaraan de organisatie moest voldoen.

Reactie: (tinie mulder-smit)
18-9-2014, 16:13
Een beetje kort door de bocht en dom om de burgemeester de schuld te geven over het niet meer houden van het Rock & Roll festival. Het fantastische festival is door geld gebrek ter ziele gegaan; De burgemeesters hebben daar part noch deel aan.

Reactie: (Jan van Leek)
17-9-2014, 13:00
Dat is waar @Sjaak. Vanaf de jaren 80 had Hoorn een prachtig Rock 'n Roll festival met een internationale uitstraling. Doodzonde. Als je alleen bedenkt hoeveel inspanning het voor de organisatie geweest moet zijn om zoiets op zetten! Zal ook wel de nek zijn omgedraaid door zo'n 'briljante' actie van dezelfde truttige burgemeester.

Reactie: (Sjaak Beuving)
17-9-2014, 08:37
Ik geef Jan van Leek gelijk de betutteling van onze gemeente heeft al wat mooie evenementen de nek omgedraaid: Ik denk hierbij aan het Rock en Roll festival (er is nu slechts een slap aftreksel overgebleven). Het is verboden om bij grote sportevenementen grote schermen op te hangen op de Kaasmarkt en ga zo maar door. Gezien de reacties op het Outdoor festival vrees ik dat er volgend jaar geen vergunning wordt afgegeven voor dit evenement terwijl er duizenden jongeren heel veel aan beleven.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
16-9-2014, 21:36
1. Met instemming lees ik deze zin van Robert Vinkenborg: " (...) Hoorn moet zich langzamerhand voor de vraag: willen we dynamische stad zijn of een ingeslapen met regels dichtgetimmerd dorp?" Ondernemerschap, dus ook horeca (en met name culturele horeca, niet alleen de veredelde zuipketen) moet een kans krijgen in deze stad. Daarom trek ik de discussie graag breder dan alleen maar Lappendag. Lappendag is onderdeel van het cultureelerfgoed als het gaat om de markt. De markt die de slotdag vormt van de kermis, die juist voort kwam uit de extra grote zomermarkt. Ook de gezelligheid. Maar NIET de openbare dronkenschap... Ik prijs HOP voor het aanzwengelen van deze discussie. Maar ik zie ook wel iets in de "adempauze" voor binnenstadsbewoners en ondernemers. Maar laten we dan ook juist die ervaringsdeskundigen aan het woord laten. En tenslotte: het wordt tijd dat beleidsmakers in Hoorn eens leren genomen maatregelen of ingezet beleid te evalueren. Niet alleen als het om horeca gaat, maar ook in het evenementenbeleid, de verslavingszorg (de onrustbarende cijfers over verslaafden aan de harddrug alcohol) en het sociaal domein.

Reactie: (Robert Vinkenborg (HOP))
16-9-2014, 18:27
Waar wij vragen we nou helemaal om? Na tientallen jaren slechts om een proef om het een keer anders te proberen. Meer niet! Waarom? Het staat in het voorstel, maar onder meer ook dit. - Mensen met kinderen die werken, willen ’s middags ook nog wel even de stad in en niet ’s avonds; - Het is ongastvrij dat toeristen en bezoekers worden geconfronteerd met dichte deuren van de restaurants; - En we leven gewoon in een totaal andere tijd dan 20, 30 jaar geleden toen groepen elkaar opzochten en willens en wetens te lijf gingen, ook na de invoering van de drooglegging. De drooglegging lijkt een soort van heilig huisje te zijn geworden waar niet over gesproken mag worden. Waar behoudzuchtigen - zich zonder te verdiepen in ons voorstel - keihard op de rem trappen, vindt HOP dat je regels van de overheid altijd ter discussie durven stellen, helemaal als je het gevoel hebt dat ze overbodig zijn geworden. En dat gevoel is - na talloze gesprekken en reacties vanuit de horeca op - alleen maar groter geworden. Samen geloven we dat Lappendag zonder de drooglegging er alleen maar leuker op kan worden. Het is dan helemaal niet erg dat de horeca een paar extra centen verdient. Gun ze wat! Hoorn zonder horeca is namelijk ten dode opgeschreven. Laten we meer waardering tonen voor het enorme belang van deze sector waar vele honderden direct of indirect hun brood verdienen. De kroegen en restaurants geven onze stad kleur en zijn de huiskamers van de mensen die onze stad bezoeken. En die sector krijgt in deze moeilijke tijd eerder meer dan minder regels voor de kiezen: nu de dreiging om de sluitingstijden drastisch in te perken. Hoorn moet zich langzamerhand voor de vraag: willen we dynamische stad zijn of een ingeslapen met regels dichtgetimmerd dorp? Dit is voor HOP geen lullig onderwerpje maar iets waar wij fundamenteel voor staan en waar we met talloze mensen over hebben gesproken. Wij hebben het grootste respect voor mensen die daar anders over denken of zij die bang zijn voor verandering. Wij vragen – samen met Hoorns Belang en de HSP - slechts om een proef en knokken daar vol overtuiging voor. En als het nu niet lukt dan proberen we het over vier jaar gewoon nog een keer. Een proef, binnen kaders en afspraken, en pas daarna nemen we een definitief besluit of we het zo laten of niet. Is dat nou teveel gevraagd? Robert Vinkenborg Fractievoorzitter Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP)

Reactie: (Jan van Leek)
16-9-2014, 10:01
De gemeente heeft het voor elkaar gekregen om de Hoornse kermis en lappendag immaterieel erfgoed te maken bij Unesco. De lappendag dus ook! Laat die mooie Lappendagtraditie dan ook een echte traditie zijn en ga niet rommelen aan zo'n dag met sluitingstijden en betutteling zoals burgemeester Jansen zo 'briljant' bedacht volgens Tonnaer. De plaatsing dit jaar van Lappendag op de Unesco-lijst is een mooi tijdstip op die 'afkoelperiode' nu op te heffen.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
16-9-2014, 07:22
Persoonlijk neig ik er naar in deze discussie eerder Roger Tonnaer dan Robert Vinkenborg gelijk te geven. Maar eigenlij is het grootste vraagstuk in Hoorn: waarom worden beleidsmaatregelen nooit eens goed (en tijdig) ge"evalueerd? Een maatregel wordt ingevoerd, zoals de "drooglegging" tijdens Lappendag, maar we kunnen nooit terug lezen of dit inderdaad qua veiligheid en gezondheid goed uitpakt. Hoewel het er dus op lijkt dat het een verstandige maatregel is. Maar laten we ons niet blind staren op Lappendag (voor mij persoonlijk NIET de mooiste dag van het jaar, dat vind ik altijd de dagen van de Stadsfeesten) en gewoon eens goed en gefundeerd discussiëren over zowel horecabeleid als alcoholmisbruik in de stad...

Reactie: (Jan van Leek)
15-9-2014, 19:39
Jaren 80 hoor @tinie. Er wordt dus al bijna 30 jaar (!) een gat geslagen in de mooiste dag van het jaar voor Hoorn. En dominee Tonnaer noemt dit 'briljant'. De argumenten van destijds zijn allang niet meer geldig. Overlast is er al jaren niet geweest, zeker niet door drank wat destijds de motivatie was.

Reactie: (tinie mulder-smit)
15-9-2014, 14:51
Het jaartal is verkeerd, De afkoelingsperiode is in nauw overleg met de bewoners, horeca ondernemers en bewoners ingesteld in 1997 of 1998 ingesteld. Ik denk dat i.p.v. allerlei commentaar te geven er eerst met de politie moet worden geëvalueerd hoe de kermis en lappendag in 2014 zijn verlopen.

Reactie: (Manon Stuurman)
15-9-2014, 13:56
Het zou jammer zijn als Hoorn niet de kans krijgt zichzelf te bewijzen dat we die stomme drooglegging niet meer nodig hebben... Alsof het schonnmaken van je cafè een rustpunt zou zijn voor de ondernemer... Fris personeel om 20 uur dat kan ook door gewoon om 18 uur een verse staf aan te laten treden. De argumenten gaan helemaal nergens over terwijl er juist veel te zeggen valt voor afschaffing.... In plaats van het handhaven eens een dief altijd een dief gewoon vrijgeven die handel, geen betutteling laat de ondernemer zelf maar beslissen hij/ zij is geen kleuter...

Reactie: (rob verhoek)
15-9-2014, 13:38
Wat drijft deze lieden toch tot deze aktie. Zijn ze verslaafd aan de alcohol en kunnen ze niet een paar uurtjes zonder? Of zitten er een paar kroegbazen achter die gewoon meer drank willen verkopen? Het argument "ongastvrij" is in deze compleet bezopen. Iedereen kan vanaf 's- morgens vroeg compleet losgaan tot vier uur 's-middags, met een pauze tot 20.00 uur. En dat één keer jaar, in het algemeen belang. De voorstanders van dit idee getuigen ook nog eens van een volstrekt gebrek aan gemeenschapszin waar het gaat om de openbare orde. Van volksvertegenwoordigers zou je beter verwachten.

Reactie: (Jan van Leek)
14-9-2014, 21:57
De door Tonnaer geroemde 'briljante beslissing' is een natuurlijk een betuttelende en uiterst bekrompen oplossing waar de PvdA uit die tijd een handje van had. En Tonnaer blijkbaar nog steeds een handje van heeft. Geef de mensen een knappe dag op de hoogtijdag van het jaar voor Hoorn. Stel je voor dat Koninginnedag in Amsterdam ineens om 16 uur stopt of het Carnaval in Maastricht. Toch ronduit idioot? Betutteling is het Tonnaer, zeker als je bedenkt dat men in 1984 geen evenementenbier schonk (met 1-2% alc) maar het gewone bier en de drank bovendien vreselijk duur is geworden. En @Erik heeft gelijk. Ik heb die Tonnaer nog nooit gezien op Lappendag.

Reactie: (Erik)
14-9-2014, 08:52
Inderdaad voor toen een goede beslissing. Helaas kom ik overdag Geen fractieleden tegen van FT die zien hoe het er.nu aan toe gaat.