Beantwoording raadsvragen over accommodatie Rugbyclub WF

18-9-2014

HOORN - De fracties Hoorns Onafhankelijke Partij, Hoornse Senioren Partij, Hoorn Lokaal, Hoorns Belang en Tonnaer hebben raadsvragen gesteld over de accommodatie van de Rugbyclub West-Friesland. Bijgaand vindt u de antwoorden van het college:


Geachte fracties.

Op 25 augustus heeft u op grond van het Reglement van Orde artikel 43 vragen gesteld over de accommodatie van de Rugbyclub West-Friesland (RcWF). In deze brief leest u ons antwoord.

Bij het beantwoorden van een aantal van uw vragen is het van belang om aan te geven dat de gemeente een voorwaardenscheppend beleid voert. Dit beleid richt zich op subsidie mogelijkheden van die ruimten die noodzakelijk zijn voor de sportbeoefening, dit zijn de kleed- en wasruimten, EHBO-ruimte, bestuurskamer etc. De Algemene subsidieverordening 2011 Hoorn (Asv) is hierbij” leidend. De kantine en keuken vallen niet onder de Asv. Verder volgen wij ook de richtlijnen die een sportbond aan een accommodatie stelt.

Vraag 1:
Bent u het met ons eens dat de huidige accommodatie op de Blauwe Berg voor de rugbyclub slecht en te klein is en wilt u de club helpen aan een nieuwe accommodatie?

Antwoord:
Wij zijn het met u eens dat deze accommodatie niet meer van deze tijd is en dat het aantal beschikbare kleed- en wasruimtes ontoereikend is.
De mogelijkheden van renovatie / (vervangende) nieuwbouw of het verhuizen naar een andere locatie in Hoorn worden met de club op haalbaarheid onderzocht. Maar strikt genomen is er op dit moment geen reden om de rugbyclub te verhuizen naar een andere sportlocatie.

Vraag 2:
Wil het college het sportcomplex na vertrek van de Hockeyvereniging WFHC behouden voor de sport en voor de buitensport van de scholen?

Antwoord:
Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat dit te maken heeft met een aantal andere ontwikkelingen in de directe omgeving van het hockeycomplex. Wij hebben hier nog geen besluit over genomen.

Vraag 3:
Stel, dat uw college het voormalig sportcomplex van Hockeyvereniging WFHC aan de Nieuwe Steen niet wenst te behouden voor de sport, welke andere plannen en ideeën heeft u dan met dit complex?


Antwoord:
Zie ons antwoord op vraag 2.

Vraag 4:
Wilt u zich inspannen en gesprekken starten voor de verplaatsing van Rugbyclub West-Friesland van de Blauwe Berg naar sportcomplex Nieuwe Steen?

Antwoord:
Wij zijn op dit moment al in gesprek met het bestuur van de rugbyclub om de wederzijdse financiële en ruimtelijke mogelijkheden op haalbaarheid te onderzoeken. Hierbij gaan we op voorhand er niet van uit dat verplaatsing de enige mogelijkheid is. Ook renovatie van de huidige accommodatie wordt in dit onderzoek betrokken.

Vraag 5:
Stel, dat de verplaatsing naar de Nieuwe Steen niet mogelijk is, wilt u zich er dan voor inspannen dat de rugbyclub een nieuwe plek krijgt op het HSV-terrein in Risdam-Noord?

Antwoord:
Dit is een alternatief dat op haalbaarheid wordt onderzocht.

Vraag 6:
In het geval verplaatsing van de rugbyclub naar de Nieuwe Steen of Risdam-Noord niet mogelijk is, wilt u dan meewerken aan het grondig opknappen en verbeteren van de huidige accommodatie van de rugbyclub op de Blauwe Berg?

Antwoord:
Zie het antwoord op vraag 4. Met vriendelijke groet.

burgemeester en wethouders van Hoorn

Reacties
Reactie: (Jonkheer)
5-10-2014, 21:54
Reageer wel een beetje laat. Maar Gemeente Hoorn moet weer een Sportraad in het leven te roepen. Zoals het nu gaat werkt het niet heren.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
21-9-2014, 10:01
Ontwikkelingen in het gebied rond het oud complex van de Hockeyvereniging? Daar zijn helemaal géén ontwikkelingen. Iedereen weet dat met de structurele kantorencrisis er helemaal niemand de kantoren gaat bouwen op dat terrein die de gemeente (lees: het vorige College) er graag had willen zien. Het Hockey is nu verplaatst. Het was eigenlijk een schandaal dat de vorige sportwethouder de Rugbyclub zo in de kou liet staan. Tien jaar geleden zat er een ander College, waar sport helaas ook niet zo hoog op de agenda stond. Iets waar de helaas te vroeg overleden sportpleiters Henk den Boer (oprichter Rugbyclub, ook raadslid voor VOC Hoorn) en Rien Stout zich terecht aan ergerden. Het Centraal Overleg Sport werd zelfs afgeschaft! Cultuur en sport zijn de twee pijlers waar het welzijn van mensen op gebaseerd is. Zonder cultuur / kunst (die onze hersens in beweging houdt) en de sport (goed voor lijf en leden) verworden we tot slechts chips etende, televisiekijkende Zombies (die af en toe in de auto nieuwe chips halen). Daarom hoop ik dat het huidige College, dat werkelijk de mens (de burger) centraal wil stellen in het beleid, zowel sport als cultuur méér ruimte geeft. Te beginnen met een positief besluit over de ruimte voor de Rugbyclub.

Reactie: (Jan van Leek)
18-9-2014, 21:30
Nou nou, dat zijn heel concrete antwoorden zeg. In de categorie 'het kan vriezen, het kan dooien'. Met deze 'geweldige' 'antwoorden' moeten de fracties toch buitengewoon in hun nopjes zijn. Tjonge jonge.

Reactie: (Xander de Groot)
18-9-2014, 17:08
De geschiedenis herhaalt zich. 10 Jaar geleden ben ik als voorzitter van RCWF al bezig geweest met een verplaatsing van de vereniging. Risdam Noord bij HSV Sport was toen de bedoeling. Ambtelijke slordigheid en gebrek aan politieke durf zorgen ervoor dat RCWF nog steeds niet over een accommodatie beschikt die past bij de tijd maar vooral bij de groei die de vereniging doormaakt. Gemeente: neem nu eens je verantwoordelijkheid!!!