Op een Nacht wordt alles anders in Hoorn

24-9-2014

HOORN - De voorbereidingen voor de viering van 400 jaar Kaap Hoorn gaan van start. Musea, scholen, maatschappelijke en culturele instellingen, evenementorganisaties, horeca en ondernemers zijn van harte uitgenodigd om het themajaar mee vorm te geven in twee inspiratieavonden. 8 en 23 oktober worden er twee sessies georganiseerd om te informeren, te enthousiasmeren en te creëren. Het eerste deel van de avonden zal bestaan uit informatieverstrekking over de werkwijze in het themajaar: hoe kun je aanhaken? Waar liggen kansen? Hoe gaat er gecommuniceerd en georganiseerd worden? In het tweede deel van de avond kunnen de bezoekers zelf mee-creëren, hier wordt gebrainstormd over activiteiten in het themajaar, communicatie, het programma van het evenement NachtKapers, en ideeën voor horeca en ondernemers.

Achtergrond: Eposuit Hoorn
Onze cultuur en traditie rust op vele geschied verhalen, mythes, sagen en legendes vol heldendom, schurkerij en symboliek. We houden van helden die obstakels trotseren, we houden van ontdekkingstochten, van gevaar en van loutering. De held heeft duizend gezichten: James Bond, Harry Potter, Frodo Baggins, maar ook Floris V, Willem van Oranje. En: Willem Schouten en Jacob LeMaire.

400 jaar geleden, op 14 juni 1615 begonnen Willem Cornelisz Schouten en Jacob LeMaire met hun schepen De Eendracht en De Hoorn hun zoektocht naar ee nalternatief voor Kaap de Goede Hoop en de Straat Magellaan, die voorbehouden waren aan de schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie. De ontdekkingsreis naar een nieuwe doorgang naar het Verre Oosten bracht hen op 29 januari 2016 bij het uiterste puntje van Chili. Zij vonden, rondden en vernoemden Kaap Hoorn naar hun thuishaven Hoorn.

Een verhaal kent meerdere verschijningsvormen
Het is een prachtige episode uit de geschiedenis van Hoorn.De viering van 400 jaar Kaap Hoorn biedt de kans om dit prachtige verhaal te vertellen. Dit kan op meerdere manieren: door het verhaal bij uw eigen activiteiten onder de aandacht te brengen, door producten te ontwikkelen, door menu’s aan te bieden in restaurants, door aandacht te besteden in de klas, door tentoonstellingen, of door aan te haken bij het evenement Nachtkapers, etcetera.

Kaapt u mee?
De stadkomt in beweging.Heel veel mensen en instellingen hebben een uitnodiging ontvangen voor de inspiratie-avonden. Van muziekgroep tot restauranthouder. Meld u aan voor de inspiratie-avonden via gerben@productieburo-zorro.nl. De avonden zullen geopend worden door wethouder Ben Tap, waarna een presentatie over de viering wordt gegeven door Jeanneke Scholtens van Zorro, met vervolgens ruimte voor uw ideeën aan inspiratietafels voor de invulling van de feestelijkheden. Als u geen uitnodiging heeft ontvangen maar wel bruist van de ideeën bent u natuurlijk ook van harte uitgenodigd.

8 oktober 19.30 inloop, einde 22.00 locatie Cinema Oostereiland
23 oktober 19.30 inloop, einde 22.00 locatie Westfries Museum