Jan: slaaf in Marokko

Westfries Archiefstuk van het jaar 2014

HOORN - Tijdens de landelijke online verkiezing Stuk van het Jaar wordt uit de depots van de Nederlandse archieven een nieuw stuk van het jaar gekozen. In augustus startte het Westfries Archief met de voorverkiezingen voor het in te zenden stuk. Uit de zes geselecteerde stukken is een bijzondere winnaar gekozen. U kunt stemmen op dit stuk via www.stukvanhetjaar.nl.

Jan Dekker is nog maar een jongen van 13, bijna 14, als het schip waarop hij vaart wordt gekaapt door een ‘Zaleese Roover’, een kaper uit Marokko. De bemanning wordt als slaaf opgebracht. Tijdens zijn slavernij schrijft Jan een brief naar zijn moeder. Hij vertelt haar hoe het met hem gaat en vraagt om geld om in zijn levensonderhoud te voorzien. Uit de brief blijkt dat Jan het niet makkelijk heeft, hij is ‘maager als een geraemt’. Het duurt lang, heel lang, voordat Jan eindelijk vrij komt. Pas in 1743 kan Jan naar huis in Zwaag, hij is dan 42 jaar oud.

De brief van Jan Dekker is gekozen tot Westfries Archiefstuk van het jaar 2014 en dingt mee naar de eerste plaats in de landelijke verkiezingen. Stem dus en laat Jan Dekker winnen! Stemmen kan via www.stukvanhetjaar.nl.

Bijzonder is dat Jan Dekker kort na zijn vrijlating zijn verhaal in druk heeft laten verschijnen. In 1987 is dit boekje opnieuw uitgegeven. Het boekje kunt u bekijken lezen op de website van het Westfries Archief. Verder kunt u hier ook een filmpje bekijken over de brief van Jan en zijn dossier inzien.