Hondenbezitters ogen en oren van de wijk

30-9-2014

HOORN- De gemeente en politie vragen hondenbezitters in Hoorn om mee te helpen hun wijk veiliger te maken. Als hondenbezitter lopen zij immers dagelijks in de wijk. De kans is dus groot dat zij als eerste in de gaten hebben, dat er iets verdachts is in de wijk. Hondenbezitters uit Risdam-Noord en Grote Waal zijn daarom uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 9 of 22 oktober.

Het project Ogen en Oren is een middel in de strijd tegen woninginbraken, fietsendiefstal, auto-inbraken en vernielingen in Hoorn. Het idee hierachter is dat hondenbezitters vaak buitenkomen voor het uitlaten van hun huisdier. Zij kennen de buurt goed en herkennen sneller verdachte situaties of personen. Denk bijvoorbeeld aan verdachte figuren die rondhangen op straat of een onbekende in de tuin van de buren.

Hoge prioriteit
‘Veel inwoners vinden veiligheid in hun eigen wijk belangrijk. Wie te maken heeft gekregen met een woninginbraak, weet dat dat diep ingrijpt op het gevoel van veiligheid en privacy. Zowel in Hoorn als de regio staat het voorkomen van woninginbraak daarom hoog op de prioriteitenlijst. Dat kunnen we als gemeente en politie niet alleen. Daar hebben we heel veel extra oren en ogen bij nodig. Hondenbezitters kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Potentieel hebben we er in Risdam en Grote Waal zo’n 900 ogen en oren bij. Ik hoop dan ook echt dat zich veel hondenbezitters gaan aanmelden’, zegt burgemeester Onno van Veldhuizen.

Informatiebijeenkomst
Op donderdag 9 oktober is er een informatiebijeenkomst voor hondenbezitters in Risdam- Noord. Voor hondenbezitters in Grote Waal die willen meedoen, is er op 22 oktober een bijeenkomst. Hier krijgen belangstellenden een nadere toelichting over het project. Ook krijgen ze uitleg over hoe zij verdachte situaties kunnen herkennen en hoe dan te handelen. Op het programma staat verder een demonstratie hondenbegeleider en politiehonden.

Waar en hoe aanmelden?
Bent u hondenbezitter en wilt u meedoen aan het project Ogen en Oren? Kom dan op donderdag 9 oktober of donderdag 23 oktober naar een informatieavond van politie en gemeente Hoorn. De bijeenkomst voor hondenbezitters in Risdam- Noord is op donderdag 9 oktober van 19.00 tot 21.30 uur in wijkcentrum De Huesmolen. Voor Grote Waal is er een bijeenkomst woensdag op 22 oktober van 19.00 tot 21.30 uur in schouwburg Het Park.

Wie wil deelnemen kan zich aanmelden bij veilig@hoorn.nl. Meer weten over veiligheid in Hoorn? Kijk dan op www.hoorn.nl/veiligheid

Reacties
Reactie: (Juliette)
1-10-2014, 14:46
Ze hadden sowieso deze middeleeuwse heffing af moeten schaffen. En ja, hondenbezitters zijn meestal de oren en ogen van de wijken en dat niet alleen, honden houden ook nog eens veel inbrekers buiten de deur. Dus honden geven ook voordelen voor de gemeente Hoorn. We betalen hondenbelasting, maar nu worden wij eigenaren gevraagd om te komen helpen, jeetje mina.

Reactie: (Sjoerd )
30-9-2014, 20:20
Krijgen de hondenbezitters dan ook een korting op de hondenbelasting?