Gratis oogcheck

World Sight Day in het Westfriesgasthuis

HOORN - Op donderdag 9 oktober is het weer World Sight Day – Dag van het zien. Op de polikliniek Oogheelkunde wordt, in samenwerking met Pearle Hoorn, een gratis oogtest aangeboden. World Sight Day is een jaarlijks terugkerende dag, georganiseerd door VISION 2020, een wereldwijd initiatief van o.a. de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op deze dag vragen diverse organisaties internationale aandacht voor mensen die blind of slechtziend zijn. Daarbij ligt de nadruk op mensen bij wie dit voorkomen had kunnen worden.

Gezichtsbeperking signaleren
“Ook in Nederland is het niet direct een veelbesproken doelgroep. Terwijl het een beperking is die veel voorkomt: ruim 320.000 Nederlanders is slechtziend of blind (ongeveer 286 miljoen mensen wereldwijd),” vertelt Krista Boerlage, unithoofd van de polikliniek Oogheelkunde. Zo’n 75 procent van de gevallen van blindheid is te voorkomen met de juiste ingrepen, maar veel mensen hebben geen toegang tot de juiste medische hulp of zijn zich er simpelweg niet van bewust dat hun blind- of slechtziendheid kan worden verholpen. Omdat door de vergrijzing in Nederland het aantal ouderen de komende tien jaar verder zal toenemen, zal ook het aantal ouderen met een visuele beperking stijgen tot naar schatting 378.000 in 2020. Uit onderzoek is verder gebleken dat slechtziendheid een belangrijke negatieve invloed heeft op het dagelijks leven van mensen. “Met de gratis oogchecks willen we eventuele gezichtsbeperkingen (sneller) signaleren, zodat onnodige blindheid voorkomen kan worden,” legt Krista uit.

Op afspraak
Om de grote opkomst goed op te vangen, staan op 9 oktober twee Pearle-optometristen op de polikliniek klaar voor oogmetingen. Krista: “Vorig jaar was de animo zo groot dat we een aantal mensen helaas moesten teleurstellen. Daarom werken we dit jaar op afspraak zodat niemand voor niets naar het ziekenhuis komt.” Voor de screening kunt u zich vanaf donderdag 2 oktober direct bij de balie van de afdeling Oogheelkunde of telefonisch via 0229 257204 aanmelden.

Informatiemarkt
In onze centrale hal, naast poli Oogheelkunde, is bovendien een informatiemarkt. Daar kunt u stands bezoeken van onder andere de MD Vereniging, een contactlensspecialist, Visio/Ergra en de Glaucoomvereniging. U bent van 9.30-16.00 uur van harte welkom.