Opvoeden en “Ik tel tot tien….”

6-10 oktober: week van de opvoeding

HOORN - Dit jaar zijn er van 6 tot en met 10 oktober diverse activiteiten in Hoorn tijdens de landelijke Week van de Opvoeding. Zo zijn er aansprekende lezingen, workshops en leuke activiteiten. De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren. Daarbij staat een positieve benadering voorop. Het landelijke thema van dit jaar is ‘Ik tel tot tien’.

Media, Internet en Opvoeding
Op maandagavond 6 oktober start de week met de workshop ‘Media, Internet en opvoeding’. Wat zien kinderen op de sociale media? Wat voor gevolgen heeft dit? Hoe kun je veilig leren omgaan met sociale media? Welke regels kun je afspreken? Een deel van de avond wordt gewerkt met ouders en kinderen samen en een deel apart van elkaar. Er wordt gekeken naar de mindere, maar zeker ook naar de positieve kanten van sociale media.

Ik tel tot tien
Het thema ‘Ik tel tot tien’ is verweven door de verschillende activiteiten. Zo is er dinsdag 7 oktober bijvoorbeeld een lezing over autisme voor ouders met kinderen tot 15 jaar. ’Ik tel tot 10, maar ik begrijp de mensen niet en de mensen begrijpen mij niet’ Wat is autisme en wat betekent dit voor een kind? Maar ook: wat zijn de bijzondere en de leuke kanten van autisme? Op woensdag is er een lezing/workshop die gaat over ‘leren luisteren’, voor ouders van kinderen tussen 4 en 12 jaar. En op donderdag voor dezelfde doelgroep een lezing over stressvrij opvoeden, vanuit de methode ‘positief opvoeden’.

Voor de kleinsten
Op dinsdag en donderdag zijn er verschillende activiteiten voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. Voor peuters en kleuters is er op vrijdag een voorstelling van Aadje Piraatje in de stadspeeltuin en bij slecht weer in wijkcentrum De Huesmolen.

Cupcakes versieren
Op woensdagmiddag 8 oktober kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar in drie verschillende wijkcentra cupcakes komen versieren. Voor hun ouders/opvoeders is er dan de gelegenheid om kennis te maken met de verschillende leden van team jeugd van 1.Hoorn. Ook worden hier de winnaars van de kleurwedstrijd bekend gemaakt.

Voor leerkrachten uit het basisonderwijs is er op woensdagavond 8 oktober een workshop over het samen bouwen aan zelfvertrouwen.

Meer informatie en aanmelden
Er is nog veel meer te doen. Het complete programma is te vinden op de website www.weekvandeopvoeding.nl. Ook staat hier wat precies op welke dag waar gebeurt. Ouders, kinderen en jongeren kunnen zich voor activiteiten aanmelden via het e-mailadres: weekvandeopvoeding@hoorn.nl.

1.Hoorn
Het Centrum voor Jeugd en Gezin gaat vanaf 1 januari 2015 op in 1.Hoorn. Dit geldt ook voor de consultatiebureaus. 1.Hoorn is één punt bij u in de wijk waar twee teams met deskundigen samenwerken en graag met u meedenken over uw vraag. Hier kunnen zowel ouder als kind en jongere voor zorg en ondersteuning terecht bij team jeugd. De medewerkers van 1.Hoorn weten de weg in de wijk en kennen de lokale en regionale organisaties.