Opening Week van de Opvoeding: resultaten onderzoek opvoeden en opgroeien

3-10-2014

HOORN - Op 6 oktober opende wethouder Nel Douw de Week van de Opvoeding met de resultaten van een onderzoek over opvoeden en opgroeien in Hoorn. In totaal hebben bijna 2.000 inwoners meegedaan aan dit grootschalige onderzoek. Aan drie deelnemers van het onderzoek overhandigde de wethouder een iPad mini als dank voor hun bijdrage.

Shannon Stegeman, Niusha Nik Nosrat (beiden 16 jaar) en Frank Hoogland (42 jaar) zijn de gelukkige winnaars van een iPad mini. Hun namen zijn willekeurig getrokken uit de grote groep jongeren en ouders uit Hoorn die meegedaan hebben aan het onderzoek. In totaal hebben 1.180 jeugdigen en 731 ouders uit Hoorn de vragenlijsten ingevuld.

Opzet onderzoek
I&O Research heeft namens de gemeente het onderzoek ‘Opvoed- en opgroeiklimaat in Hoorn’ uitgevoerd. Hiervoor zijn bijna 4.000 jongeren van 12 tot en met 22 jaar en ruim 2.000 ouders van kinderen tussen 0 en 23 jaar benaderd. Ze kregen het verzoek een vragenlijst in te vullen over opvoeden en opgroeien in Hoorn en hun behoeften aan ondersteuning daarbij. Naast de ondersteuningsbehoeften, is ook gekeken naar het huidige aanbod aan opvoed- en opgroei-ondersteuning. Hiervoor vulden twaalf zorg- en hulpverleners een inventarisatieformulier in.

Uitkomsten onderzoek
Het onderzoek ‘Opvoed- en opgroeiklimaat in Hoorn’ is op de gemeentelijke website www.hoorn.nl na te lezen. Een aantal zaken dat uit het onderzoek naar voren komt is:
Behoefte aan ondersteuning
Zo’n tien procent van de ouders en zes procent van de jongeren heeft behoefte aan extra hulp of ondersteuning, variërend van licht tot zwaar. Vooral als kinderen in de puberleeftijd zijn hebben bijna alle ouders wel eens advies of ondersteuning nodig. Ouders maken zich vooral zorgen over de school/studie, het gedrag, het internetgebruik, de (psychische) gezondheid en het sociaal functioneren van het kind. De oudere jeugd heeft vooral zorgen over de school/studie, het inkomen en de gezondheid. Een deel van de jongeren (vooral de oudere jeugd) is sterk geneigd deze problemen zelf op te lossen, anderen zoeken vooral hulp bij ouders.
Bereiken jongeren
De naaste kring van jongeren vormt een belangrijke ingang om de jeugd te bereiken. Andere raadgevers zijn de leerkracht/mentor op school en het internet. De school is en blijft een belangrijke vindplaats van jongeren met hulpvragen. Daarnaast biedt – gelet op de wens van eenvijfde van de jongeren om problemen op een anonieme plek te bespreken - het internet mogelijkheden om op nieuwe manieren hulp aan de man te brengen.
Aanbod en mee-opvoeden
Hoorn kent een divers en breed aanbod, opvallend is echter dat veel ouders en jongeren onbekend zijn met de lokale mogelijkheden aan opvoed- en opgroeiondersteuning. Ouders verwachten dat ook ‘de wijk’, de school en andere ouders in enige mate ‘mee opvoeden’. Die maatschappelijke en burgerlijke verantwoordelijkheid zou best wat mogen toenemen, zo vinden veel ouders. Vooral de school en kinderopvang ervaart men als ‘medeopvoeder’.

Zorg voor jeugd
Met ingang van 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor jeugd. Het onderzoek geeft inzicht in de wensen en ideeën bij jongeren en ouders op het gebied van opvoeden en opgroeien. Deze informatie gebruikt de gemeente om het aanbod hierop zo goed mogelijk kan afstemmen.

Week van de Opvoeding
De presentatie van de resultaten van het onderzoek is de start van de Week van de Opvoeding. Dit jaar zijn er in Hoorn van 6 tot en met 10 oktober diverse activiteiten tijdens de landelijke Week van de Opvoeding. Zo zijn er aansprekende lezingen, workshops en leuke activiteiten voor de allerkleinsten, iets oudere kinderen tot en met pubers en opvoeders. Meer informatie is te vinden op www.weekvandeopvoeding.nl.