College presenteert begroting 2015:

Hoorn investeert ondanks bezuinigingen

HOORN - De begroting van de gemeente Hoorn sluit in 2015 met een klein positief resultaat dankzij bezuinigingen van 8 miljoen euro. De komende periode moet de gemeente extra keuzes maken om ervoor te zorgen dat de begroting op orde blijft. Ondanks de financieel lastige situatie heeft het college ook ruimte gevonden om te kunnen investeren in de mensen en de stad: de haven, zorg, werk en stadspromotie. Het college wil met de raad in gesprek over de 1,5 miljoen die vanaf 2016 extra bezuinigd moet worden.

Ieder najaar presenteert het college van B en W het financiële huishoudboekje van de gemeente aan de gemeenteraad. Daarin staan de plannen en het daarbij behorende financiële beeld voor het komende jaar en de jaren daarna. In 2015 heeft de gemeente Hoorn 235 miljoen euro aan inkomsten en uitgaven. Dit is 44 miljoen euro hoger dan voorgaande jaren door de uitkering van het Rijk voor de decentralisaties in het sociale domein. Zie voor een compleet overzicht van alle inkomsten en uitgaven www.hoorn.nl/begroting2015.

Extra keuzes noodzakelijk
De gemeente Hoorn heeft het financiële huishoudboekje voor 2015 op orde, door belangrijke keuzes en bezuinigingen. Zo heeft het college het geld dat gereserveerd was voor de aanleg van de autotunnel vrijgemaakt om de begroting sluitend te krijgen. Ook zorgt de ambtelijke organisatie in 2015 voor een bezuiniging van 1,35 miljoen euro, oplopend tot 4 miljoen euro in 2018. Voor een sluitende meerjarenbegroting zijn echter nieuwe keuzes noodzakelijk. Vanaf 2016 moet 1,5 miljoen euro extra bezuinigd worden, oplopend tot 2 miljoen euro in 2018. Hier is nog geen concrete invulling voor. Het college wil daar over in gesprek met de gemeenteraad. Deze keuzes komen bovenop de ombuigingen die al eerder in gang zijn gezet.

Investeringen
Ondanks de financieel lastige situatie heeft het college ook kunnen investeren in de mensen en de stad. Zo is er geld beschikbaar voor de zorgzame samenleving, onder andere: mantelzorg, vrijwilligers en maatschappelijke stage. Het college kiest voor duurzaamheid en stelt daar geld voor beschikbaar, net als voor leefbare wijken en de herstructurering ervan. Ook wil het college erfgoed, cultuur en stadspromotie verder ontwikkelen en wordt een stadsstrand ontwikkeld. Daarnaast investeert het college in het aan het werk helpen van mensen met een uitkering.

Decentralisaties
Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de AWBZ, Jeugdzorg en Passend Onderwijs. Om eventuele risico’s van de decentralisaties op te vangen heeft de gemeente Hoorn 6 miljoen euro in de begroting opgenomen, bovenop het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt. Gemeenten worden ook verantwoordelijk voor de Participatiewet. In Westfriesland gaat WerkSaam deze taak vervullen. Ook hier heeft de gemeente extra geld voor apart gehouden, 600.000 euro in 2015 en 700.000 vanaf 2016.

Begrotingbehandeling
De gemeenteraad behandelt de begroting op 28 oktober en 4 november. De begroting ligt voor iedereen ter inzage in het stadhuis of is te zien op www.hoorn.nl/beleidsdocumenten. Op www.hoorn.nl/begroting2015 staat een interactieve infographic van de begroting.