Hoorn krijgt opnieuw subsidie als regenboogstad

11-10-2014

HOORN - De gemeente Hoorn krijgt als regenboogstad een subsidie van 50.000 euro. Dit bedrag van het ministerie van OCW zet Hoorn in om de acceptatie en zichtbaarheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders verder te versterken. Ook gaat Hoorn samen met de andere Westfriese gemeenten, Art.1 Bureau Discriminatiezaken en Stichting Roze Netwerk samenwerken om de positie van de Westfriese homo, lesbo, bi en transgender te versterken. Op Coming Out Dag 11 oktober wappert de regenboogvlag bij het stadhuis.

Hoorn is een van de Koplopergemeenten van Nederland. Voor de jaren 2012-2014 kreeg de gemeente al landelijke subsidie. Hiermee is onder andere voorlichting gegeven op scholen aan jongeren en docenten en zijn de Roze Weken mede mogelijk gemaakt. De Minister van OCW heeft besloten het project Regenboogsteden voort te zetten en een aantal actieve Koplopergemeenten uit te nodigen ook aan een vervolgproject mee te doen. De gemeente Hoorn doet mee en ontvangt voor de jaren 2015 -2017 een bedrag van 50.000 euro. Een van de pijlers van het project is het verbinden van de gemeentelijke lokale aanpak met de regio. Op 10 oktober ondertekent wethouder Nel Douw namens het college hiervoor een intentieverklaring met het ministerie van OCW.

Feestelijke start samenwerking in West-Friesland
De zeven Westfriese gemeenten, Art.1 Bureau Discriminatiezaken en Stichting Roze Netwerk gaan samenwerken om de positie van de Westfriese homo, lesbo, bi en transgender te versterken. Op de Nationale Coming Outdag zaterdag 11 oktober ondertekenen ze hiervoor een intentieverklaring. Daarna hijsen de ondertekenaars gezamenlijk de regenboogvlag.

Coming Out Dag 2014
Ook bij het stadhuis in Hoorn wappert de regenboogvlag. Op vrijdag 10 oktober en zaterdag 11 oktober hijst Hoorn samen met 45 andere gemeenten, het ministerie van OCW en Movisie de regenboogvlag. Coming Out Dag is een dag die benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. Deze actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2014 en #comingoutdag2014.

Waar staat de regenboogvlag voor?
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten.