Vergunning voor dempen gracht Huesmolen

21-10-2014

HOORN - Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een omgevingsvergunning te verlenen voor het dempen van de gracht in het winkelcentrum De Huesmolen. Het dempen is onderdeel van het plan om het winkelcentrum een frisse uitstraling te geven.

Er zijn zienswijzen (bezwaren) ingediend tegen het dempen van de gracht; B en W zijn van mening dat de ingediende bezwaren niet van dien aard zijn dat het plan geen doorgang kan vinden.

Het college heeft op 20 maart 2013 ingestemd met de opknapbeurt van het winkelcentrum en de planologische procedure die nodig is voor het dempen van de gracht. Daarop zijn zienswijzen ingediend door twee ondernemers en een bewoner. Zij vrezen resp. afname van het aantal klanten en achteruitgang van het woon- en leefklimaat. Ook zijn er twijfels over de uitvoerbaarheid.

De (drie) Verenigingen van Eigenaren hebben met overgrote meerderheid ingestemd met het plan om De Huesmolen anders in te richten en met de daaraan verbonden kosten. Een financiële bijdrage van de gemeente maakt het plan uitvoerbaar.

Het winkelcentrum De Huesmolen heeft een gedateerde uitstraling. De klandizie loopt terug. Er staan winkelruimtes leeg. Om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken voor de consument is een ingreep onvermijdelijk. Daarbij is sprake van een nieuwe invulling van de vershoek aan de noordzijde, sloop van het postkantoor en demping van de gracht.

De watergang vormt een obstakel in het winkelcentrum en oogt vaak vervuild. De kademuren en de verharding zijn verouderd. Door het dempen van de gracht ontstaat meer wandel- en pleinruimte en ontstaat bovendien de mogelijkheid om ter hoogte van de bowling festiviteiten en evenementen te organiseren.


Reacties
Reactie: (Jan Koelemeij)
22-10-2014, 19:48
Ik vind de gracht op zich wel iets hebben, maar er ligt altijd veel troep in.

Reactie: (gerard vd draai )
22-10-2014, 18:31
Jammer dat de gracht verdwijnt. Dat is het enige dat de Huesmolem uniek maakt. Zonder gracht resteert een soort Betje Wolffplein, maar dan met slechtere winkels. Ook slechter dan de Korenbloem met de parkeergarage. Mij zul je er niet meer zien.