Provincie wil samen werken aan oplossing overlast waterplanten

24-10-2014

HOORN - De provincie Noord-Holland wil samen met de gemeenten langs de kust van het Markermeer en andere betrokken partijen op zoek naar een oplossing voor de overlast van waterplanten. Dat maakte gedeputeerde Geldhof donderdag 23 oktober bekend. Waterplanten zijn weliswaar nodig voor het ecologisch herstel van het water, maar vooral fonteinkruid belemmert ‘s zomers de doorvaart van de recreatievaart in het Hoornse Hop. In een korte tijd kwamen er dit vaarseizoen ruim 220 klachten binnen bij de gemeente Hoorn.

Op donderdag 23 oktober brachten gedeputeerde Joke Geldhof en wethouder Judith de Jong (namens de gemeenten langs het Markermeer) een werkbezoek aan de reddingsbrigade in Warder. Gedeputeerde Geldhof sprak daar uit dat de provincie het voortouw wil nemen om alle betrokken partijen om tafel te krijgen om samen op zoek te gaan naar een oplossing voor het waterplantenprobleem in het Markermeer. Het gaat dan om de provincie, Rijkswaterstaat, de gemeenten, recreatieschappen en de beroeps- en recreatievaart.

Ruim 220 meldingen
Eerder dit jaar opende de gemeente Hoorn een digitaal meldpunt voor de overlast van waterplanten in het Markermeer. Tijdens het werkbezoek maakte wethouder De Jong bekend dat daar in een aantal maanden tijd ruim 220 meldingen binnenkwamen. ‘Uit de meldingen blijkt dat de recreatievaart in het hele Hoornse Hop veel overlast ondervindt,’ aldus wethouder De Jong. De vaarroute van Schellinkhout/Hoorn naar Edam/Volendam en de havens van Hoorn en Edam worden het meeste genoemd.

Zorgen
De gemeenten aan het Markermeer maken zich ernstige zorgen over de toename van de overlast van waterplanten. ‘Mensen melden dat de kiel of schroef vast komt te zitten, zodat de boot langzamer vaart of zelfs stil komt te liggen,’ vertelt De Jong. ‘In een aantal gevallen moest de reddingsbrigade zelfs uitrukken omdat de motor oververhit raakte. Het gaat dus niet alleen om overlast, maar ook om potentieel gevaarlijke situaties. Het is echt tijd om hier wat aan te doen.’

Het maaien van de waterplanten is een oplossing voor de overlast. Maar tot nu toe is het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het beheer. De Jong: ‘De waterkwaliteit van het Markermeer is wat ons betreft niet zondermeer een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Het Rijk neemt maatregelen om de ecologische kwaliteit in het Markermeer te verbeteren. Die zorgen ook voor meer waterplanten. Het is niet reëel dat alleen de gemeenten hiervan de rekening gepresenteerd krijgen.’

Urgent
Wethouder De Jong zegt blij te zijn met het feit dat gedeputeerde Geldhof het voortouw wil nemen om alle betrokken partijen om tafel te krijgen om tot een oplossing van het waterplantenprobleem te komen. ‘Wij krijgen signalen dat mensen overwegen om het Hoornse Hop in de toekomst te mijden, of zelfs mensen kennen die al hebben besloten om hier niet meer te komen varen. Dit is dus een bedreiging van de recreatievaart en watersportrecreatie in het Markermeer. Het is goed dat de provincie ons gevoel van urgentie deelt. Wij zijn erop gebrand dat er vóór de start van het nieuwe vaarseizoen een oplossing is voor de waterplantenoverlast.’

Reacties
Reactie: (Gemeente Hoorn)
28-10-2014, 15:39
@Jan De gemeente Hoorn zet zich al jaren in voor dit onderwerp. Daar stoppen we ook niet mee. De oplossing is niet zo simpel als je stelt. Wellicht dat dit in de havens iets kan betekenen, maar op het Marker/IJmeer mag je niet zomaar waterplanten wegbaggeren. Ze zijn er namelijk ook voor de ecologische waarde. Belangrijk is dat de Provincie nu het initiatief neemt om de juiste partijen om tafel te krijgen. Wij hopen op een oplossing voor het volgende vaarseizoen.

Reactie: (Jan Luttik)
25-10-2014, 11:17
Geweldig, het probleem bestaat al minstens 8 jaar en nu komen er wat ambtenaren in beweging. (lijkt). De enige blijvende oplossing is baggeren zodat er geen licht meer bij de planten komt. Maaien is weer zo'n nutteloze jaarlijks terugkerende kostenpost.