Millenniumcheque voor Dani Oudshoorn (16)

29-10-2014

HOORN - Op donderdag 30 oktober overhandigt wethouder Samir Bashara een millenniumcheque van 500 euro aan Dani Oudshoorn uit Zwaag, VWO-leerling op het Werenfridus. Dani heeft als vrijwilliger met twintig leeftijdsgenoten in Cambodja gewerkt aan lokale ontwikkelingsprojecten. De projecten waaraan hij heeft deelgenomen hebben als doel de gezinnen een betere toekomst te bieden door het leren van de Engelse taal, het aanbieden van computerles en het geven van voorlichting over bijvoorbeeld gezondheid en het belang van schoon drinkwater. De cheque is een bijdrage aan de projecten waaraan Dani tijdens zijn reis heeft gewerkt.

Kep Gardens en Epic Arts
Dani wilde heel graag zelf iets doen om kinderen te helpen die met heel weinig middelen iets van hun leven proberen te maken. Na een gedegen voorbereiding is hij afgelopen zomer afgereisd naar Cambodja om zijn handen daadwerkelijk uit de mouwen te steken. Om dat goed te kunnen doen, volgde hij zelfs een spoedcursus Khmer, zodat hij zich verstaanbaar kon maken. Dani werkte o.a. op een school, Kep Gardens, op het platteland van Cambodja. Hier heeft hij via spelactiviteiten met een groep jongeren de Engelse taal geoefend. De school wil graag uitbreiden door o.a. een rijstveld, een groentetuin en een werkplaats voor vakopleidingen aan te leggen. Een ander project waar Dani aan de slag kon is Epic Arts. Epic Arts leert dove mensen gebarentaal, verschaft mensen die het nodig hebben een rolstoel en geeft les in drama, kunst en dans aan gehandicapten.

Speculaaspoppen
Het was de eerste keer dat Dani zonder zijn ouders op reis was. Om de reis te bekostigen heeft Dani gespaard, gewerkt en acties georganiseerd. Zo heeft hij bijvoorbeeld kleine fietsreparaties verricht, speculaaspoppen verkocht en de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en daarvoor sponsors gezocht.

Millenniumdoelen
De millenniumdoelen van de Verenigde Naties zijn acht ambitieuze doelen gericht op wereldwijde armoedebestrijding en een duurzamer leefmilieu. De doelen werden weliswaar door regeringsleiders vastgesteld, maar om ze voor 2015 daadwerkelijk te kunnen halen is ieders hulp nodig, met name op lokaal niveau. De acht millenniumdoelen zijn:

1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen
2. Alle jongens en meisjes gaan naar school
3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten
4. Kindersterfte is sterk afgenomen
5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap
6. De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt
7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp
Het vrijwilligerswerk van Dani Oudshoorn is met name gericht op de millenniumdoelen 1, 2 en 4.