Extra geld voor mensen met een laag inkomen

29-10-2014

HOORN - Voor mensen met een laag inkomen is er dit jaar eenmalig extra geld. Door de rijksbezuinigingen hebben mensen met een laag inkomen minder te besteden gekregen in 2014. De regering wil deze mensen tegemoetkomen. De gemeente mag hen daarom eenmalig een bedrag uitkeren: de koopkrachttegemoetkoming 2014. Inwoners uit Hoorn die op 1 september 2014 een uitkering hadden, krijgen het bedrag automatisch gestort.

De koopkrachttegemoetkoming 2014 is een eenmalig bedrag van: 100 euro voor gehuwden, 90 euro voor een alleenstaande ouder en 70 euro voor een alleenstaande. Om te bepalen of iemand recht heeft op de koopkrachttegemoetkoming wordt gekeken naar de persoonlijke situatie zoals die op 1 september 2014 was.

Kreeg u op 1 september een uitkering van de gemeente Hoorn?
Als u een bijstandsuitkering kreeg (WWB, IOAZ, IOAW ), een Sport- en Cultuurstrippenkaart, of bijzondere bijstand, dan hoeft u niets te doen. U krijgt rond 1 november persoonlijk bericht van de gemeente Hoorn over de koopkrachttegemoetkoming. Het bedrag waar u recht op heeft, wordt voor 10 november automatisch op uw rekening gestort.

Heeft u geen uitkering van de gemeente Hoorn?
Heeft u een laag inkomen, maar krijgt u geen inkomensondersteuning van de gemeente Hoorn? Dan heeft u mogelijk ook recht op de eenmalige bijdrage. U moet deze zelf aanvragen voor 1 december 2014. Belangrijk is dat u aan een aantal voorwaarden voldoet:
• u bent 18 jaar of ouder;
• u heeft een inkomen van maximaal 110% van het bijstandsniveau dat voor u geldt;
• u woont in Nederland;
• u bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld (als u komt uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland of als u een geldige verblijfsvergunning heeft).
In een aantal gevallen komt u niet in aanmerking voor de koopkrachttegemoetkoming: Als u gedetineerd bent. Als u jonger dan 27 jaar bent en onderwijs volgt waarmee u aanspraak kunt maken op studiefinanciering. Als u 18, 19 of 20 jaar bent en in een inrichting verblijft.

Bij het vaststellen van uw inkomen geldt uw netto inkomen, exclusief vakantiegeld. Uw vermogen/ uw bezittingen tellen niet mee.

Doe de test
U kunt op www.laaginkomen.nl alvast een test invullen om te kijken of u recht heeft op de tegemoetkoming.

Aanvragen
Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u via www.hoorn.nl/laaginkomen het aanvraagformulier downloaden. Dit moet voor 1 december volledig ingevuld inclusief bewijsstukken bij de gemeente Hoorn zijn.