Circusaffiches van 1825 tot 2014

30-10-2014 KOMT DAT ZIEN!

HOORN - Circus is Cultuur met een hoofdletter C. De sprankelende wereld gevuld met de magie van zand en zaagsel wordt zelfs geëerd in het Nationaal Circusjaar. Al eeuwenlang gaan de harten van jong en oud sneller slaan als er affiches in de stad verschijnen die de komst van het circus aankondigen. Zo ook bij circusfotograaf Piet-Hein Out, het Affichemuseum in Hoorn presenteert haar bezoekers van 2 november 2014 tot begin januari 2015 een grote selectie circusposters uit zijn uitgebreide circuscollectie.

Unieke posters
Een playbill van Astley’s Circus uit 1825, het eerste circus ter wereld. Een van de eerste kleurenlitho’s die in Parijs gedrukt zijn rond 1890, handgeschilderde posterontwerpen voor het Staatscircus van de DDR en posters voor het beroemde Nederlandse circus Strassburger uit de jaren ’50 getekend door niemand anders dan Tom Manders, beter bekend als Dorus. Het is slechts een greep van de unieke posters die te bewonderen zijn.

Ruim 150 circusposters en originele posterontwerpen die het hooggeëerd publiek moesten lokken in landen als USA, Sovjetunie, DDR, Zuid-Afrika, Australië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Bulgarije, Italië, Engeland, Israël en Nederland zijn voor het eerst samen te bewonderen. Een ideale gelegenheid voor liefhebbers van kunst, grafische vormgeving, geschiedenis en cultuur.

Het circusaffiche is ook duidelijk een spiegel van de maatschappij. Zij geven duidelijk de ontwikkelingen weer in de drukkunst, de grafische vormgeving en het heersende tijdsbeeld (binnen de circussen). Ondanks dat ze in dezelfde jaren vervaardigd zijn, is het contrast tussen de communistische circusposters uit de DDR en Sovjetunie en posters van het beroemde Ringling Bros. Barnum & Bailey circus uit de Verenigde Staten duidelijk te zien.

Piet-Hein Out
Op twee november opende circusdirecteur Arlette Hanson van Wintercircus Martin Hanson de tentoonstelling. Hanson: „Ik ken niemand die zo van circus houdt als Piet-Hein Out.” Het is een opmerking die typerend is voor Out. Als sinds zijn jeugd in de Zaanstreek is hij verknocht aan de circuswereld. Tijdens zijn Middelbare-school-periode op het Werenfridus in Hoorn wist hij jaarlijks tijgers, zeeleeuwen, krokodillen, paarden en zelfs een olifant met zebra’s naar school te halen voor een door hem gerunde voorstelling. Hij wordt gerekend tot de beste circusfotografen van Europa en toert momenteel als productieleider met het Chinees Staatscircus in Duitsland.

De tentoonstelling: Komt dat zien! - Circusposters van 1825 tot 2014 is van 2 november tot 15 januari 2015 te zien in het Nederlands Affichemuseum aan de Grote Oost 2-4 te Hoorn. Komt dat zien!