Voorlichtingsbijeenkomst over MaculaDegeneratie

31-10-2014

HOORN - De MaculaDegeneratie Vereniging Nederland organiseert op vrijdag 21 november in samenwerking met de afdeling Oogheelkunde van het Westfriesgasthuis een informatiemiddag voor patiënten met de oogaandoening MaculaDegeneratie.

Lezingen
Er zijn tijdens deze middag diverse lezingen. Oogarts Borsje van het Westfriesgasthuis vertelt over MaculaDegeneratie en wat er aan te doen is.
M. Panhuysen optometrist bij ERGRA presenteert de optische hulmiddelen. Mevrouw Oorschot van Optelec geeft informatie over daisyspelers en komfox. En Koninklijke Visio komt vertellen wat zij kunnen betekenen voor slechtzienden.

De bijeenkomst is van 14.30 uur tot 17.00 uur in het Westfriesgasthuis Hoorn. De deuren zijn open vanaf 14.00 uur. Toegang is gratis. Let op! Aanmelden is absoluut noodzakelijk. Dit kan telefonisch via 030-298 0707

Wat is MaculaDegeneratie?
Leeftijdgebonden MaculaDegeneratie (LMD) is één van de meest voorkomende, meestal onbehandelbare oogaandoeningen bij ouderen. Naar schatting 150.000 mensen in Nederland hebben een vorm van MD. Doordat mensen steeds ouder worden komt de aandoening steeds vaker voor.
MD is een aantasting van de gele vlek (de macula) in het netvlies, waardoor scherp zien niet meer goed mogelijk is. Zo ontstaat ernstige chronische slechtziendheid. LMD is in een vroeg stadium vaak te herkennen aan: problemen met het herkennen van gezichten, moeilijkheden met lezen, vervorming van het beeld, rechte lijnen die krom lijken te zijn, donkere vlekken of wazige vlekken in het centrum van het zicht.
Er bestaan meerdere types MD en niet alle vormen zijn behandelbaar. Het is dus raadzaam om bij de eerste symptomen van slechtziendheid een oogarts te raadplegen.

MaculaDegeneratie Vereniging
De MD Vereniging is een patiëntenvereniging, die zich inzet voor de specifieke belangen van de groeiende groep van mensen met MaculaDegeneratie.
De vereniging geeft informatie over de aandoening en over behandelingsmogelijkheden en biedt hulp bij de keuze van de juiste hulpmiddelen. Ook is MD Vereniging een plek om eens rustig met anderen te spreken over het dagelijks leven met MD.