Inwoners van Hoorn kiezen voor staatsieportret Koning Willem-Alexander van Rineke Dijkstra

6-11-2014

HOORN - Sinds deze week hangt in het stadhuis van Hoorn een officieel staatsieportret van Koning Willem-Alexander. Inwoners van Hoorn konden via een poll op www.hoorn.nl hun voorkeur uitspreken voor één van de drie door de Rijksvoorlichtingsdienst officieel aangewezen staatsieportretten.
In totaal zijn 877 stemmen uitgebracht. De fotodruk van Rineke Dijkstra is met 635 stemmen duidelijk de winnaar. Iris van Dongen kreeg voor haar tekening 183 stemmen. Er zijn 59 stemmen uitgebracht op het olieverfschilderij van Femmy Otten.


Officieel staatsieportret
De gemeente Hoorn hecht eraan dat in het stadhuis een officieel staatsieportret hangt. Niet ieder portret van een koning of koningin is een staatsieportret: dat is het pas als het portret speciaal voor dit doel is gemaakt in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst. Eind april van dit jaar, een jaar na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, is bekend geworden dat de staatsieportretten van Rineke Dijkstra, Iris van Dongen en Femmy Otten de officiële staatsieportretten zijn.

Poll
Om de inwoners bij de keuze van het portret in hun stadhuis te betrekken, heeft iedereen in mei twee weken de tijd gehad om via een poll op de gemeentelijke website voorkeur voor een van de portretten uit te spreken. De leden van het digitale stadspanel is gevraagd om ook aan de poll mee te doen. Met 635 stemmen kwam de fotodruk van Rineke Dijkstra als winnaar uit de bus. In oktober konden de officiële staatsieportretten door overheidsinstanties eindelijk worden besteld.

Spanning tussen mens en vorst
Fotografe Rineke Dijkstra (54) wilde de ‘ontspannen en vriendelijke kant’ van Willem-Alexander in overeenstemming brengen ‘met de autoriteit die hij in zijn functie uitstraalt als symbool dat boven de partijen staat’. Ze richtte zich vooral op zijn blik om de spanning tussen de Koning als mens en de Koning als vorst tot uitdrukking te brengen. De ‘subtiele draaiing in de figuur’ is een knipoog naar de grote meesters uit de Gouden Eeuw. De aankleding van het portret is sober, maar wie een beetje oplet herkent direct de kleuren van de Nederlandse vlag.