Verkeerssituatie Veliusbrug opnieuw op tafel

21-11-2014

HOORN - B en W stellen de gemeenteraad voor te kiezen voor het handhaven of aanpassen van de verkeerssituatie bij de Veliusbrug en niet te kiezen voor het instellen van eenrichtingsverkeer en de aanleg van een opstelvak met een eigen verkeerslicht voor fietsers. Dat zijn de varianten die als mogelijke oplossing naar voren komen in het onderzoek naar de verkeersveiligheid bij de Veliusbrug dat deze zomer is uitgevoerd.

De verkeersveiligheid op de kruising Draafsingel/Pakhuisstraat is al langer onderwerp van gesprek. Het onderzoek dat het bureau Movensis in opdracht van B en W heeft uitgevoerd richtte zich met name op de onveilige situatie voor scholieren die op de fiets het kruispunt moeten oversteken. Het bureau heeft de situatie ter plekke geobserveerd en met de scholen in de omgeving gesproken.

Twee varianten
De conclusie van de onderzoekers is dat fietsers weinig ruimte hebben en zich daardoor op en rond de kruising onveilig voelen. Voor de oplossing van dit probleem komen zij met twee varianten:
1) het instellen van eenrichtingsverkeer op de Veliusbrug en de aanleg van een eigen wachtplek met een eigen verkeerslicht voor de fietsers. Automobilisten die naar parkeergarage ’t Jeudje willen, zouden dan via Achter de Vest moeten rijden.
2) verbetering van de huidige situatie door de aanleg van een duidelijk zichtbaar opstelvak voor fietsers, plaatsing van een waarschuwingslicht en aanpassing van de verkeersregeling.
In beide varianten zijn aanvullende maatregelen denkbaar, zoals spreiding van de aanvangstijden van de scholen, verkeerseducatie en verbetering van de verkeerscirculatie rond de scholen.

Voorkeur B en W
Wethouder Samir Bashara: ´Wij stellen de gemeenteraad voor te kiezen voor variant 2 of de situatie te laten zoals die nu is. Niets doen levert op zich al een veilige situatie op en variant 2 voegt daar nog wat extra’s aan toe waardoor ook het gevoel van onveiligheid bij de fietsers zal verminderen.´

Behandeling in de raadscommissie en de gemeenteraad vindt plaats na de jaarwisseling.

Reacties
Reactie: (Diny)
25-11-2014, 18:57
De Vollerswaal zou weer toegankelijk voor autoverkeer open moeten, zo voorkom je opstoppingen bij de stoplichten. Maar ach de gemeente denkt daar natuurlijk weer anders over, jammer hoor!

Reactie: (dirkje petoet)
21-11-2014, 19:24
of je slaat links af met de auto.en een grappemaker op de fiets blijft gewoon voor je rijden zonder opzij te gaan.

Reactie: (Jan Luttik)
21-11-2014, 13:48
Geweldig, Weer een heus onderzoek laten doen naar zo een simpel probleem. Dat zouden ze toch echt niet zelf bedacht kunnen hebben die ambtenaren. En zo loopt de kas weer lekker leeg.