Onbezorgd verzekerd?

Voorlichtingscampagne Westfriesgasthuis over ziekenhuiskosten

HOORN - Het Westfriesgasthuis voert onder de leus ‘onbezorgd verzekerd’ campagne om patiënten bewust te maken van de kosten die een ziekenhuisbezoek eventueel met zich meebrengt. “Een rekening van het ziekenhuis moet niet als een verrassing komen. Toch hebben we gemerkt dat dit voor sommige patiënten helaas wel het geval is. Dat willen we graag voorkomen,” legt Rinco de Jong van de afdeling financiën van het Westfriesgasthuis uit.
Om de ingewikkelde materie goed uit te leggen, heeft het Westfriesgasthuis een animatie en ander voorlichtingsmateriaal ontwikkeld. Dat is te zien op wfg.nl/onbezorgdverzekerd.


Steeds meer mensen zijn zich bewust dat ziekenhuiszorg geld kost. Maar of de behandeling wel of niet vergoed wordt door de zorgverzekering is vaak een tweede. Formeel is het ziekenhuis niet de partij om patiënten daarvoor te waarschuwen, dat zijn verzekeraars. “Toch doen we dat wel. We willen niet dat geld een schaduw werpt over de zorg die mensen hier krijgen,” zegt Rinco de Jong. “Daarom raden we patiënten aan om voor een bezoek of een behandeling eerst de verzekering goed te raadplegen.”

Goedkope verzekeringen
Tegenwoordig zijn er ook veel goedkope verzekering op de markt. Mensen met zo’n verzekering kunnen maar bij een beperkt aantal ziekenhuis terecht. Niet iedereen is zich daarvan bewust. “Het Westfriesgasthuis heeft voor de meeste zorgverzekeringen contracten met alle verzekeringsmaatschappijen. Maar, net als andere ziekenhuizen, niet voor allemaal. Sterker nog, de lijst van goedkope verzekeringen waar we geen contract mee hebben is nog niet definitief. Daar willen we mensen graag alert op maken,” aldus Rinco de Jong.

Overstappen op een andere zorgverzekering kan eenmaal per jaar. De bestaande verzekering moet vóór 1 januari 2015 worden opgezegd, de nieuwe moet vóór 1 februari 2015 worden afgesloten.