Bewoners Havenkwartier twijfelen over Halve Maen

“Wed niet op alle paarden tegelijk: prioriteit voor walstroom”

Hoorn – De Vereniging van Bewoners van het Havenkwartier zet grote vraagtekens bij het aanbod van de Halve Maen aan de stad Hoorn. De vereniging, die opkomt voor de belangen van bewoners in het Havenkwartier, is niet blij met het plan om een replica van het VOC-schip Halve Maen als toeristische attractie naar Hoorn te halen.

Het zou de leefbaarheid in dit toch al drukbezochte stukje Hoorn nog meer onder druk zetten. Bovendien dreigt nu de werksteiger van de Stichting Varend Erfgoed op de zuidwestpunt van het Oostereiland te worden opgeofferd ten gunste van een ligplaats voor de Halve Maen. Hierdoor zullen de vissersschepen en de bruine vloot weer onderhoud en reparatie gaan plegen in de binnenhaven.

“Het lijkt wel of de gemeente op alle paarden tegelijk wedt. Ze willen de bruine vloot terughalen naar Hoorn, de zuidelijke steiger veilig maken, walstroomfaciliteiten aanleggen voor de witte vlootschepen, maar ook de Halve Maen binnenhalen. Je kunt niet alles tegelijk doen, zeker als de portemonnee leeg is. Dus moeten er keuzes worden gemaakt.

En dan staat voor de inwoners van het Havenkwartier de leefbaarheid voorop. Door de aanleg van walstroom prioriteit te geven, wordt de fijnstofuitstoot gereduceerd tot nul en is er geen geluidsoverlast meer” zegt Herman Lijnes, vicevoorzitter van de vereniging.

Herman vervolgt: “Eigenlijk is de gemeentekas zo goed als leeg. Dus als de gemeente in 2015 toch nog investeringen wil doen, dan vraagt dit om keuzes. Wij begrijpen niet, dat de gemeente overweegt een groot financieel risico te nemen met de Halve Maen, als de Hoornse havenfaciliteiten niet eens op orde zijn. Het is in het belang van zowel de gemeente als de bewoners dat de basisvoorzieningen nu eindelijk gerealiseerd worden.”

“Als de gemeenteraad het collegevoorstel van de Halve Maen goedkeurt, dan raken de bewoners van het Havenkwartier van de regen in de drup. Het is dan zo klaar als een klontje dat er dan geen geld meer is voor de aanleg van walstroom en dat de werksteiger aan het Oostereiland niet tijdelijk, maar permanent wordt opgeofferd voor de Halve Maen.

De huidige werksteiger aan de zuidwestpunt van het Oostereiland is een gemeentelijke basisvoorziening, die wordt beheerd door de Havendienst, voor het laden en lossen van de Hoornse vissers, maar hij wordt ook regelmatig gebruikt door Hoornse en andere bruine vloot charters voor onderhoud en reparatie van de schepen.

Herman zegt: ”De werksteiger is destijds aangelegd met provinciale subsidies met als argument de Hoornse haven aantrekkelijker te maken voor de bruine vloot. Bovendien was verplaatsing naar een locatie buiten de binnenhaven zeer gewenst. Als de werksteiger de vaste ligplaats wordt van de Halve Maen jaagt Hoorn de laatste bruine vloot schepen de haven uit, gaat de walstroomplan voor de witte vloot schepen in de ijskast en leven de bewoners van het Havenkwartier nog steeds in de fijnstofdampen van de scheepsgeneratoren.”

Herman vervolgt: “Bovendien zijn we terug bij af, want het onderhoud en de reparatie van de bruine vloot schepen zal dan weer worden uitgevoerd in de binnenhaven. Ze moeten toch ergens heen? Vooral in het voorjaar zal het geluid van bikhamers en slijptollen het normale straatgeluid weer overstijgen. Dit is vervelend voor omwonenden, maar ook voor de eigenaren van de horecaterrassen. Hun klandizie op het terras zal eronder leiden.”

“Wij hopen dat de gemeenteraad prioriteit zal geven aan de aanleg van walstroom, omdat een goed leefklimaat in de woonwijk Havenkwartier nooit een sluitpost mag zijn in het gemeentebeleid”, besluit Herman Lijnes.

Reacties
Reactie: (Gerard Koster)
26-11-2014, 09:37
altijd apart als er iemand voor je spreekt, ik als bewoner twijfel niet.