Hoornse glazenier restaureert ramen Koepelkerk

24-11-2014

Acht ramen uit de koepel van de Koepelkerk in Hoorn liggen op dit moment voor restauratie bij de Hoornse glazenier Joop Beerepoot. Opdrachtgever is de Stichting Koepelkerk Hoorn.

Het lood van de 130 jaar oude, mooie kobaltblauwe ramen is vergaan. Er lagen al scherven op de grond rond het altaar van naar beneden gevallen stukjes glas.

In zijn atelier aan de Koepoortsweg werkt Beerepoot aan de ramen. ,,In elk geval moet het lood worden vervangen”, zegt de glazenier. ,,Een raam bestaat uit wel 100 stukjes glas. Het wordt uit elkaar gehaald en alle stukjes glas worden schoongemaakt. Glasdeeltjes die stuk zijn, vervang ik. Soms moeten wel tien ruitjes per raam worden vervangen. Daarna zet ik ze opnieuw in het lood en zet ik ze vast met een speciale glas-in-loodkit.” Beerepoot verwacht dat de ramen begin 2015 weer kunnen worden teruggeplaatst.

De restauratie wordt bekostigd uit het fonds dat de stichting bijeen heeft gebracht met giften van donateurs en de opbrengst van talloze boekenmarkten.

Reacties
Reactie: (Koos Laan)
25-11-2014, 12:11
Vakmanschap blijft meesterschap. Mijn complimenten aan de Stichting De Koepelkerk die dit financieel mogelijk maakt. Groet, Koos Laan