Beelden terug aan de kust van Hoorn.

25-11-2014

HOORN - Twee jaar geleden was er nogal commotie over de plaatsing van vijf beelden van de beeldhouwer Ton Kalle aan de Westerdijk van Hoorn. Ondanks toentertijd de vele positieve reacties van passanten wist een enkeling de gemeente Hoorn onder druk te zetten om de beelden weer te laten verwijderen. En er was een stok om te slaan. Nog niet alle vergunningen waren afgegeven, waardoor het gemeentebestuur genoodzaakt was om de organiserende stichting In den Beginne te sommeren de beelden binnen tien dagen te verwijderen. Hetgeen is gebeurd.

Stichting In den Beginne heeft hemel en aarde bewogen om de kunstenaar Ton Kalle weer een kans te geven in Hoorn. Alle vergunningen zijn kortgeleden in orde gebracht. Ton Kalle moest nog overtuigd worden om terug te keren in Hoorn. Dat kostte enige moeite, want hij had aangekondigd nooit meer een beeld in Hoorn te plaatsen. Zo groot was zijn ergernis. Afgelopen week zijn er toch vier beelden geplaatst langs de kust. Twee op het Visserseiland en de Haai en twee langs de Westerdijk. Ton Kalle en de stichting zijn tevreden over de plekken. Woerdvoerder van stichting In den Beginne, Ed Wagemaker laat weten dat de beelden een prachtige relatie aangaan met de scheidingslijn water en land. “Het heeft veel tijd en inspanningen gekost om alle vergunningen rond te krijgen, maar het staat er nu maar”.

Reacties
Reactie: (Marvon Rood)
28-11-2014, 11:27
Het Visserseiland is weer een stukje mooier geworden! Bedankt Ton Kalle en Ed Wagemaker.

Reactie: (Jan Luttik)
28-11-2014, 08:25
Jammer dat die meneer Kalle geen ruggengraat heeft, nu zitten wij met die rommel opgescheept. Wellicht dat met de verhoging van de afvalstoffenheffing de gemeente ook even langs de westerdijk kan rijden met een wagen om e.e.a. in te laden.

Reactie: (Piet Visser)
27-11-2014, 22:14
Prachtige "kunst" van de heer Kalle! Het ene beeld lijkt op een fallus en het beeld op de Westerdijk lijkt wel op een hunebed. En wat te denken van de twee op elkaar gestapelde keien. Ja kunst met een hoofdletter K. Ook ik ben benieuwd hoe dit project bekostigd is. Misschien dat dhr. Wagenaar van de stichting in de beginne hier antwoord op kan geven.

Reactie: (cees van der maat)
26-11-2014, 19:34
Ed heel mooi dat het je gelukt om deze tentoonstelling te organiseren

Reactie: (Wim Mol)
26-11-2014, 13:40
Bob, als de gemeente op de meest essentiële zaken ten aanzien van zorg en hulp moet bezuinigen is de vraag wat het kost en wie het betaalt wel degelijk relevant.

Reactie: (bob entius)
26-11-2014, 10:20
waarom staat bij zoveel Horinezen nou altijd weer die vraag: "Wat kost het?" of "Wie betaalt dat?" voor alles; openheid voor iets nieuws of beoordeling op kwaliteit is blijkbaar geen echt Hoornse karaktertrek.

Reactie: (Dirk +)
26-11-2014, 09:18
En nu wil ik de andere 4 wel zien, want dit is niet bepaald mijn favoriet ....

Reactie: (Jan Luttik)
26-11-2014, 08:13
Smaken verschillen, ook ik zie de scheidingslijn niet (meer) door zo'n totempaal. Vraag me inderdaad af wie dat betaald.

Reactie: (Gerry Blokdijk)
25-11-2014, 16:55
Ed, ik zie die prachtige relatie niet "die aangaan met de scheidingslijn water en land". Maar misschien zegt dat meer over mezelf. Ik vraag me wel af wie de kosten draagt voor dit project.