Meer geld voor lage inkomens

26-11-2014

HOORN - De gemeente Hoorn gaat 8 ton per jaar uitgeven aan het bestrijden van armoede. Dat besloot een ruime meerderheid van de Hoornse raad op dinsdag 25 november. Vanaf 2015 kunnen meer inwoners gebruik maken van inkomensondersteuning. Ook komt er meer geld voor schuldhulpverlening en organisaties die zich inzetten voor kansarme kinderen.

Ruimere inkomensgrens
Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2015 zelf de inkomensgrens bepalen voor armoedebestrijding. Het college van Hoorn wil de inkomensgrens verruimen van 110% naar 115% van de nu geldende bijstandsnorm. Hierdoor komen zo’n 1250 extra inwoners in aanmerking voor ondersteuning. Naar schatting gaat het in totaal om 6000 inwoners, waarvan ongeveer 1200 kinderen.

Steun in de rug
De gemeenteraad wil de jaarlijkse individuele inkomenstoeslag (voorheen langdurigheidstoeslag) verhogen met € 50. Hierdoor krijgen inwoners die al langdurig van een laag inkomen moeten rondkomen een extra steun in de rug. Landelijk wordt er een studietoeslag ingevoerd voor bepaalde groepen studerende arbeidsgehandicapten. Het college stelt voor om een individuele studietoeslag van € 500 per jaar te verstrekken. Het totale budget voor organisaties die zich inzetten voor kansarme kinderen gaat van 50.000 euro naar 100.000 euro per jaar. En er komt 100.000 euro extra beschikbaar per jaar voor schuldhulpverlening.

Van categoriale naar individuele bijstand
Het Rijk verandert de regels van de bijzondere bijstand. Dat betekent dat er vanaf 1 januari bij iedere aanvraag individueel getoetst wordt wie in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Het blijft daardoor mogelijk om een steun in de rug te bieden aan bijvoorbeeld pensioengerechtigde minima voor zorgkosten en andere noodzakelijk kosten die zij zelf niet kunnen betalen.
Ook de huidige sport- en cultuurstrippenkaart blijft bestaan, net als de collectieve aanvullende zorgverzekering.

Stemmen
Een ruime meerderheid stemde in met dit voorstel. De fracties van VVD en VOCHoorn stemden tegen. VVD is tegen het vergroten van de armoedeval omdat volgens hen hierdoor werken minder aantrekkelijk wordt. VOCHoorn vreest dat het meer geld gaat kosten, omdat het gaat om een open-einderegeling. Ook vindt de fractie dat het geld beter gebruikt kan worden om mensen aan het werk te helpen. De overige fracties stemden voor het voorstel. Hoorns Belang benadrukte het belang van het zoeken van een oplossing voor Deze groep kan nu nog geen gebruik maken van inkomensondersteuning. Veel fracties steunden dit. Wethouder De Jong zegde de raad toe om hier in 2015 richting raad op terug te komen.