Raad unaniem voor buurtbemiddeling

26-11-2014

HOORN - De Hoornse raad wil een proef starten met buurtbemiddeling door inwoners. De voltallige raad stemde in met het voorstel om inwoners op te leiden om als bemiddelaar op te kunnen treden bij burenconflicten. De proef duurt 3 jaar.

Gemeente, politie en Intermaris krijgen regelmatig verzoeken om een bemiddelende rol te spelen bij burenruzies. Vaak zijn de conflicten dan al uit de hand gelopen. Met de inzet van buurtbemiddelaars krijgen inwoners de mogelijkheid om eerder het gesprek aan te gaan met hun buren onder begeleiding van een onpartijdige bemiddelaar. In veel gevallen voorkomt dit erger.

Samen werken aan leefbare stad
In andere gemeenten zijn al goede ervaringen opgedaan met de inzet van inwoners die opgeleid zijn tot buurtbemiddelaars. Uit die ervaringen blijkt dat ongeveer de helft van de burenruzies kan worden opgelost door buurtbemiddeling.

Voorwaarden inzet
Stichting Netwerk verzorgt de opleiding van de bemiddelaars en bepaalt of ze ingezet kunnen worden. Buurtbemiddeling wordt niet ingezet als er sprake is van drank- en drugsoverlast, of als er sprake is van geweld of crimineel gedrag. Een belangrijke voorwaarde is dat beide partijen bereid zijn om in gesprek te gaan.

Leefbaarheidsfonds
De kosten van de proef worden betaald vanuit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Hoorn en Intermaris. De proef duurt drie jaar en de kosten voor de coördinatie en de opleiding van de vrijwilligers zijn 135.000 euro.