Hoorn streeft naar kostendekkende tarieven

26-11-2014

HOORN - De gemeente Hoorn moet zoveel mogelijk streven naar kostendekkende tarieven voor producten en diensten. Dat besloot de Hoornse raad unaniem op 25 november 2014. De gemeenteraad vindt het wel belangrijk dat er ook gekeken wordt naar maatschappelijk effect. Daarom maakt zij ook een aantal uitzonderingen van tarieven die niet of minder worden verhoogd.

Afvalstoffenbelasting
De kosten die gemaakt worden voor de heffing en inning van afvalstoffenbelasting werden nooit doorberekend aan inwoners. Het college stelde voor om dit vanaf 2015 wel te doen. CDA diende een amendement in om de doorberekening van de kosten die gemaakt worden voor de heffing en inning van de afvalstoffenbelasting niet in één keer door te voeren, maar trapsgewijs in 3 jaar. Dit mede vanwege het feit dat de afvalstoffenbelasting zelf ook stijgt. Dit amendement werd aangenomen. PvdA, SP, CDA, GroenLinks, D66, Hoorns Belangen de Fractie Tonnaer stemden voor. De fracties van VVD, VOCHoorn, HOP, Hoornse Senioren Partij en Hoorn Lokaal stemden tegen.

Exploitatievergunning
D66 diende een amendement in om het tarief van een exploitatievergunning voor commerciële bedrijven meer te verhogen dan voor non-profitorganisaties. Volgens de fractie dient het niet doorberekenen van de kostprijs aan commerciele organisaties geen maatschappelijk doel. Dit geldt wel voor het hanteren van lager tarief voor non-profitorganisaties. Het amendement werd aangenomen met voorstemmen van PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de Fractie Tonnaer. De fracties van VVD, VOCHoorn, CDA, HOP, Hoorns Belang, Hoornse Senioren Partij en Hoorn Lokaal stemden tegen.

Liggelden cruiseschepen en charterschepen
Samen met PvdA, SP, GroenLinks, Hoorns Belang, Fractie Tonnaer en Hoorn Lokaal diende D66 ook een amendement in om de liggelden voor de riviercruiseschepen (witte vloot) in de maanden april en mei te verhogen. Daarnaast wilden deze fracties de tarieven voor charterschepen (bruine vloot) slechts beperkt laten stijgen naar 1,50 euro, in plaats van 1,75 euro. Ook dit amendement werd aangenomen. De fracties D66, Hoorns Belang, GroenLinks, PvdA, Hoorn Lokaal, SP en Fractie Tonnaer stemden voor, CDA, VVD, VOCHoorn, HOP en de Hoornse Senioren Partij stemden tegen.

De nieuwe tarieven gaan in per 1 januari 2015. Een overzicht is binnenkort te vinden op www.hoorn.nl

Reacties
Reactie: (Wim Mol)
27-11-2014, 14:52
Niemand die dit kan toelichten? Moet ik daaruit opmaken dat het gewoon een nieuwe gemeentelijke heffing is, dus in feite verkapte verhoging van de gemeentelijke lasten is voor de burgers? Daar komt het geld immers terecht. Zeg dat dan gewoon en kom niet met schijnargumenten als het doorbelasten van de kosten.

Reactie: (Wim Mol)
26-11-2014, 18:18
Ik lees: "De kosten die gemaakt worden voor de heffing en inning van afvalstoffenbelasting werden nooit doorberekend aan inwoners." Deze heffing wordt toch gelijk met de ozb en hondenbelasting geïncasseerd? Wat zijn daarvan de meerkosten? Eén regel tekst op de aanslag? Of de afdracht aan het afvalstoffen bedrijf? Dat laatste zou toch gewoon doorbelast moeten worden aan dat bedrijf? Wie verheldert dit?