Opknapbeurt stationsomgeving Kersenboogerd

10-12-2014

HOORH - De gemeente Hoorn plant op 10, 11 en 12 december een haag van struiken en bomen aan de zuidzijde van het station Kersenboogerd. Dit is een van de plekken waar ProRail begin volgend jaar nieuwe fietsenrekken gaat plaatsen.
Daarmee maakt de gemeente een zichtbare start met de geplande opknapbeurt van de stationsomgeving Kersenboogerd. Eerder dit jaar stelde de gemeenteraad geld beschikbaar voor maatregelen om fietsendiefstal te verminderen, het gevoel van veiligheid te vergroten en de uitstraling van het gebied te verbeteren. ProRail gaat het aantal stallingplaatsen voor fietsen uitbreiden van 640 naar ongeveer 1.100.


Uitstraling verbeteren
Wethouder Michiel Pijl (openbare ruimte): ‘De gemeente Hoorn en ProRail gaan tegelijk maatregelen treffen die de uitstraling van het stationsgebied en het gevoel van veiligheid verbeteren. Daarbij horen het opknappen van de stationsomgeving en het planten van meer groen. We beginnen deze week aan de zuidkant van het station. Daar komen langs de Rijnweg een haag met struiken en bomen en twee grote plantenbakken. Vooruitlopend op de uitbreiding van de fietsenstalling wordt de haag nu alvast geplant.’
Aan de noordkant komen na het werk aan de fietsenstalling ook nieuwe bomen. Het asfalt in de tunnel wordt vernieuwd en het mozaïek wordt opgeknapt. De bovengrondse vuilcontainers naast de fietsenmaker gaan iets verderop in de straat ondergronds.

Fietsenstalling
De uitbreiding van de fietsenstalling gaat plaatsvinden tussen 23 februari en 30 april 2015. Het aantal stallingplekken gaat dan van 640 naar zo’n 1.100. De aannemer gaat van start op de Borstwering en werkt dan door richting Bolwerk. Hier komen 156 extra plekken. In april verplaatsen de werkzaamheden zich naar de Rijnweg. Hier komen 304 extra plekken. Het werk is naar verwachting op 30 april gereed.

Controles
Vanaf mei volgen controles op het fout stallen van fietsen. Wethouder Samir Bashara (verkeer): ‘Als begin mei alle 1.100 fietsenstalplekken klaar zijn voor gebruik, kunnen fietsers hun fiets goed stallen en vastzetten. Dat maakt het stelen van een fiets minder gemakkelijk. Net als bij het station in de binnenstad gaan we in de Kersenboogerd ook controleren en zo nodig fietsen verwijderen. Minstens zo belangrijk vind ik dat de stationsomgeving er straks ook nog eens stukken beter uitziet.’