Raad neemt besluit over Halve Maen

13-12-2014

HOORN - Op dinsdag 16 december beslist de Hoornse gemeenteraad onder meer of het VOC-schip de Halve Maen naar Hoorn komt. Andere onderwerpen die op de agenda staan zijn onder meer de uitgangspunten voor de Poort van Hoorn en een voorstel voor het opstellen van een Regionale Economische Agenda. De vergadering start om 19:00 uur.

Halve Maen
Eind maart 2014 kreeg het Westfries Museum het aanbod om museumschip de Halve Maen om niet over te nemen. Voorwaarde was dat de gemeente een plan maakt voor een levensvatbare exploitatie van het schip en dat de gemeente bereid is om de educatieve missie van het schip voort te zetten. Het college denkt dat de Halve Maen de potentie heeft om uit te groeien tot een cultuur-historisch identificatiepunt voor Hoorn als VOC-stad en voor de Hoornse havens. Het college heeft het plan om het schip naar Hoorn te halen uitgewerkt in een voorstel aan de raad. Het voorstel gaat uit van een bruikleenovereenkomst voor 5 jaar aan het Westfries Museum, met de mogelijkheid tot verlenging. Ook gaat het plan uit van een sluitende exploitatie, buiten de eenmalige kosten van 100.000 euro die voor rekening van de gemeente Hoorn komen.

Poort van Hoorn
Het college stelt de gemeenteraad voor om een nieuwe koers voor de ontwikkeling van de Poort van Hoorn vast te stellen. Ook wordt de gemeenteraad gevraagd om eerdere besluiten over de aanleg van de Carbasiusweg met autotunnel onder het spoor in te trekken. Tot 2018 wil het college aan de slag met het verbeteren van de fietsveiligheid, het verbeteren van de bereikbaarheid van het stationsgebied-noord (m.n. Transferium) en het opstellen van een ontwikkelvisie voor dit gebied, met daarin ruimte voor extra parkeerplaatsen, de verplaatsing van het busstation, detailhandel en andere functies (oa. culturele, maatschappelijke en spoorgelieerde functies). Het voorstel is om prioriteit te geven aan de aansluiting van de Maelsonstraat op de Provincialeweg en de aanleg van een veilige fiets- en wandelverbinding bij de Provincialeweg richting binnenstad.

Regionale Economische Agenda
De raad behandelt ook een voorstel voor het opstellen van Regionale Economische Agenda voor de regio Westfriesland. Uit onderzoek blijkt dat Westfriesland een sterke, vitale economie heeft. Niettemin ligt er een grote opdracht voor de Westfriese gemeenten om stagnatie of terugloop in de toekomst te voorkomen. Daarom vraagt het college de raad om kaders te stellen waarbinnen een Regionale Economische Agenda kan worden gemaakt.

Overige agendapunten
Overige agendapunten zijn onder meer de gemeentelijke belastingverordeningen 2015, de herverdeling van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing 2010-2014 en het Stedelijk Kompas.

Volg de raadsvergadering
Vanwege het grote aantal agendapunten start de raadsvergadering van 16 december om 19:00 uur. Alle publiek is van harte uitgenodigd om de vergadering bij te wonen. De vergadering is ook live te zien of later terug te kijken via http://webcast.nl/hoorn. En tot slot is er nog de mogelijkheid om de raadsvergadering via Twitter (@RaadHoorn) te volgen.. De agenda en de stukken staan op www.hoorn.nl.