Inhuldiging 13 nieuwe Nederlanders in Hoorn

16-12-2014

HOORN Op maandag 15 december heeft burgemeester Onno van Veldhuizen 13 inwoners van Hoorn als nieuwe Nederlanders verwelkomd. Het gaat om 12 volwassenen en 1 kind die onlangs het Nederlanderschap hebben verworven. De ceremonie vond plaats in het Statenlogement.

Tijdens de ceremonie werd stil gestaan bij de rechten en plichten van de nieuwe Nederlanders. Dat benadrukte nog eens dat het aannemen van een nieuwe nationaliteit een bijzondere gebeurtenis is. Naturalisatie is de bekroning van het integratieproces.

Burgemeester Onno van Veldhuizen overhandigde de officiële documenten aan de nieuwe Nederlanders. Hij riep iedereen naar voren om haar of hem het Koninklijk Besluit persoonlijk te overhandigen. Naast deze officiële bekendmaking van verlening van het Nederlanderschap ontvingen zij ook een tas met cadeaus van de gemeente en een gedicht van de stadsdichter.

Naturalisatiedag
Op 15 december, Koninkrijksdag, is de Landelijke Naturalisatiedag. Dit is niet de enige dag dat nieuwe Nederlanders genaturaliseerd kunnen worden. In de gemeente Hoorn vindt deze ceremonie ongeveer één keer per twee maanden plaats. Nieuwe Nederlanders zijn verplicht om de bijeenkomst bij te wonen. Zij zijn pas Nederlander na de uitreiking van het schriftelijke besluit.