Raad trekt besluiten Carbasiusweg en autotunnel in

17-12-2014

HOORN - De Hoornse raad heeft de besluiten voor de aanleg van de Carbasiusweg met autotunnel onder het spoor ingetrokken. De raad nam geen besluit over de uitgangspunten voor de Poort van Hoorn 2014 – 2018. Dit voorstel wordt op 13 januari opnieuw in de raadscommissie behandeld.

Begin 2013 heeft de gemeenteraad de structuurvisie Poort van Hoorn vastgesteld. Daarna besloot de raad om te beginnen met de aanleg van de Carbasiusweg met autotunnel onder het spoor en het verbeteren van het Keern als hoogwaardige fietsroute. De raad heeft in de begroting ruim 1 miljoen euro opgenomen voor de voorbereiding van deze projecten.

Gemaakte kosten
Gegeven de verkiezingsuitslag van maart 2014 gaat dit college de Carbasiusweg met autotunnel onder het spoor niet aanleggen. Daarom stelde het college een raadsvoorstel op om de eerdere besluiten in te trekken. De gemaakte kosten van 9,2 ton worden betaald uit de reserve Parkeren en Infrastructuur. Het bedrag van ca. 1,8 ton dat niet werd gebruikt wordt dan ingeboekt als voordeel op het rekeningresultaat 2014.

De raad ging unaniem akkoord met dit voorstel. In een stemverklaring zei de VVD het niet eens te zijn met het feit dat het resterende bedrag als voordeel ingeboekt wordt op het rekeningresultaat. Dit bedrag zou volgens de VVD moeten terugvloeien in de reserve Parkeren en Infrastructuur.

Splitsen besluit
Aanvankelijk bestond het raadsvoorstel uit het intrekkingsbesluit en een besluit om de uitgangspunten voor het project Poort van Hoorn 2014-2018 vast te stellen. Bij de behandeling in de raadscommissie bleek dat een deel van de raadsfracties vond dat er tekort tijd was om dit voorstel goed te bespreken. Daarom besloot de raad om het oorspronkelijke besluit te splitsen en om de uitgangspunten voor de Poort van Hoorn in januari in de raadscommissie te bespreken. De raad neemt naar verwachting op 3 februari een besluit over de uitgangspunten.