Raad stelt tarieven belastingen 2015 vast

18-12-2014

HOORN - De gemeenteraad van Hoorn heeft de tarieven voor de belastingen in 2015 vastgesteld.
Uitgangspunt is dat de algemene belastingen (OZB, hondenbelasting) uitsluitend met de trendmatige stijging van 1,25% worden verhoogd. Bij sommige belastingen – afvalstoffenheffing, havengeld, leges en begraafrechten – wordt van de norm van 1,25% afgeweken om de tarieven kostendekkend te maken.


Bij de behandeling van de belastingverordening werd een amendement aangenomen van D66, HOP, CDA, VOCHoorn, GroenLinks, PvdA, HoornLokaal, Fractie Tonnaer en Hoorns Belang. De VVD, SP, en de Hoornse Seniorenpartij stemden tegen. Hiermee wordt het tarief voor het digitaal aanvragen van een uittreksel uit de Basisregistratie personen op € 7,85 vastgesteld, in plaats van de voorgestelde € 9,00. Een aanvraag van deze gegevens aan de balie in het stadhuis kost in 2015 € 12,70.

Huisvuil
Voor het ophalen van huisvuil brengt HVC de gemeente kosten in rekening. Deze worden doorberekend via de Afvalstoffenheffing. Het tarief stijgt met 8,4 procent (eenpersoonshuishoudens) en 6,9 procent (meerpersoonshuishoudens). Oorzaken zijn de stijgende kosten voor verbranding en compostering, het doorberekenen van de financiële gevolgen van de per 1 januari 2015 door het Rijk in te voeren Afvalbelasting en in het tarief meenemen van een deel van de kosten van heffen en innen van de Afvalstoffenheffing.
De VVD stemde tegen deze tariefsverhoging.

OZB
Uitgangspunt voor de OZB is een verhoging van de OZB-opbrengst met 1,25 procent. Dit betekent dat de OZB-rekening, die inwoners en bedrijven krijgen, gemiddeld 1,25 procent hoger is dan vorig jaar. Omdat zowel woningen als winkels en bedrijfspanden in waarde zijn gedaald, stijgt het tarief. Bij het berekenen van het OZB-tarief is rekening gehouden met de waardedaling. Daarom stijgt het tarief voor eigenaren van woningen met 4,5 procent en voor eigenaren en gebruikers van niet-woningen met 2,3 procent.

Rioolheffing
De tarieven voor de rioolheffing stijgen met 2,8 procent. Dit om de hoge kosten voor het vervangen van gemalen en rioleringen de komende jaren te kunnen bekostigen.

Parkeren
De tarieven voor de parkeermeters stijgen niet. De kosten voor een parkeervergunning stijgen met 1,25 procent. De VVD en VOCHoorn stemden tegen dit voorstel.

Marktgelden
De marktgelden zijn al lange tijd niet-kostendekkend. De mogelijkheden om de kosten te beperken zijn uitgeput. De tarieven voor de markt in de binnenstad worden in twee fases verhoogd. In 2014 is de eerste verhoging van 13,5% vastgesteld. In 2015 wordt de tweede verhoging van 11% (inclusief trendmatige stijging) doorgevoerd. De marktgelden in de Huesmolen en Kersenboogerd stijgen met 1,25 procent.

Begraafrechten
De begraafrechten stijgen in 2015 naast de trendmatige stijging met 13 procent extra. Dit heeft te maken met het realiseren van de begraafplaats Zuiderveld aan de Zuiderdracht. Deze nieuwe begraafplaats is nodig omdat de begraafplaats aan de Berkhouterweg binnen enkele jaren vol is.
Hoorns Belang, Hoorn Lokaal en HOP stemden tegen het voorstel.