Recordaantal deelnemers aan Energiestrijd Zorghuizen. Omringlocatie Hoge Hop doet ook mee!

19-12-2014

HOORN - Ruim 4.000 ouderen in 40 zorghuizen door heel Nederland gaan tijdens de Energiestrijd Zorghuizen, van 22 december 2014 t/m 21 maart 2015, met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort. Initiatiefnemers Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion dagen bewoners, werknemers, management en zelfs mensen in de buurt uit zich gezamenlijk in te zetten voor de bewuste gedragsverandering. Op een creatieve en persoonlijke manier leveren zij in drie maanden tijd een positieve bijdrage aan het milieu en worden kosten bespaard. Zo bespaarde het winnende zorghuis in de vorige winterperiode € 11.000 op de energierekening. Omringlocaties Hoge Hop (Hoorn) en St. Jozef (Wervershoof) doen dit jaar ook mee.

22 december Feestelijke kick-off in Hoge Hop
Op maandag 22 december vindt in alle 40 zorghuizen een feestelijke kick-off plaats met bewoners, medewerkers en genodigden. In Omringlocaties de Hoge Hop zal om 11:00 uur het startschot gegeven worden. Hoornse wethouders Pijl (o.a. welzijn en ouderenbeleid) en Bashara (o.a. duurzaamheid) zullen dan op een zeer passende manier de strijd laten starten. Media zijn van harte welkom in de Hoge Hop.

Energiestrijder Thijs Herling en medewerker in de Hoge Hop vertelt:

“We hebben niet stil gezeten en veel actiepunten opgeschreven en hier en daar actie ondernomen. Zo zijn de grootste geplande veranderingen: Nieuwe energiezuinige wasmachines voor de wasserij, LED verlichting op alle gangen i.p.v. de ouderwetse spaar en TL verlichting, nieuwe apparaten voor in de keuken (besparing van ca. 35% op de huidige situatie) en het belangrijkste: bewustwording van energieverbruik bij medewerkers.
Tevens zijn we bezig met de voorbereidingen van de echte strijd. Zo komt er een groot bord (zie foto) in de hal met een ideeënbusje waar iedereen zijn of haar ideeën in kan doen.
Het beste idee van de week krijgt een gouden medaille. Deze wordt elke vrijdag bij de week afsluiting uitgereikt. Tevens zijn er prijzen te winnen voor andere ideeën zoals LED fietsventiel verlichting”.

Het adres van de Hoge Hop: Roerdomp 2, 1628 AW Hoorn.

Kijk voor een overzicht van alle deelnemende zorghuizen op www.energiestrijd.nl/zorghuizen Via deze site, Twitter en Facebook zijn gedurende drie maanden de ervaringen, verhalen en resultaten van alle deelnemers te volgen.
Omring energiestrijd kunt u volgen op:
https://www.facebook.com/energiestrijdomring

20 miljoen
Zonder voorinvestering, maar dankzij bewustwording, gedragsverandering en een verfijnde instelling van collectieve installaties kunnen zorghuizen flinke resultaten boeken.
De afgelopen winter gingen zestien zorghuizen de strijd aan. In drie maanden tijd bespaarden zij 13% op hun energieverbruik, zonder in te leveren op comfort. Voor de 1900 zorghuizen in Nederland zou dit omgerekend kunnen resulteren in een bedrag van 20 miljoen euro. In een tijd dat de zorg steeds duurder wordt en zorghuizen aan alle kanten met bezuinigingen worden geconfronteerd, is dit dus een belangrijke besparingspost.

Energiebesparing levert zo een duurzame bijdrage aan betaalbare zorg.
Bekijk hier het filmpje.