Veiling ‘Op Hoop van Zegen’ gemeentelijk monument

20-12-2014

HOORN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn heeft besloten de voormalige veiling ‘Op Hoop van Zegen’ de status van gemeentelijk monument te verlenen. Het veilinggebouw, gevestigd aan de Veilingweg te Blokker, kreeg landelijke bekendheid door twee concerten die The Beatles daar hebben gegeven.

Wethouder Judith de Jong van Kunst, cultuur, erfgoed en monumenten is enthousiast. ‘Het is belangrijk dat monumenten en erfgoed behouden blijven. Het veilinggebouw uit de jaren veertig van de vorige eeuw is vrijwel gaaf bewaard gebleven, dat maakt het zo bijzonder.’

Zeldzaamheidswaarde en cultuurhistorische waarde
De eerste steen van ‘Op Hoop van Zegen’ werd op 25 september 1948 gelegd. Tot de zomer van 1981 werd er geveild. De afmijnzaal, waar de groente en het fruit geveild werden, is nog grotendeels in de originele staat. De houten banken voor de handelaren staan er nog, evenals de telefooncellen die handelaren gebruikten om tijdens de veiling te kunnen bellen met hun afnemers. Inmiddels is zelfs de oorspronkelijke veilingklok weer werkend gekregen.

Op 6 juni 1964 was de veilinghal het decor voor twee concerten van The Beatles. Dit bleken achteraf de enige concerten die de popgroep ooit in Nederland zou geven. Ook Louis Armstrong, Benny Goodman, Cliff Richard, Jacques Brel en Nana Mouskouri hebben in de jaren vijftig en zestig opgetreden in ‘Op Hoop van Zegen’.

Monumentale status
De commissie voor Monumenten en Welstand heeft een positief advies gegeven voor de aanwijzing als gemeentelijk monument. Het college van B en W heeft besloten dit advies te volgen. De bescherming beperkt zich tot het oorspronkelijke veilinggebouw met uitzondering van de neerzethal.

De gemeente Drechterland had ook het voornemen het pand tot gemeentelijk monument te verklaren. Dat is er niet van gekomen omdat de veiling sinds 1 januari 2014 door een grenswijziging binnen de gemeentegrenzen van Hoorn ligt. Stichting The Beatles in Blokker heeft bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed het verzoek ingediend van de veiling een rijksmonument te maken. Dit verzoek is eerder dit jaar vooralsnog afgewezen.

Bezwaar
De aanwijzing van ‘Op Hoop van Zegen’ tot gemeentelijk monument heeft in nauw overleg met de eigenaar plaatsgevonden. Belanghebbenden hebben nog zes weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen tegen het besluit.