Nieuwe nachtopvang en sociaal pension voor dak- en thuislozen open

23-12-2014

HOORN - Het Startpunt, de nieuwe nachtopvang en de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen op Dampten 18, is sinds 22 december open. De nieuwe voorziening vervangt de nachtopvang aan de Scheerder die vanaf deze dag is gesloten.

Het Leger des Heils is deze week gestart met de nieuwe nachtopvang en het sociaal pension op Dampten 18. De nachtopvang biedt acht tot maximaal achttien slaapplaatsen. In de winterperiode kan zo nodig extra opvang gerealiseerd worden. Het 24-uursverblijf biedt 25 plaatsen. In de nachtopvang kunnen dak- en thuislozen terecht die de behoefte hebben aan een plek om te slapen. Men ligt met meerdere personen op een kamer. Ook koken de personen die in de nachtopvang verblijven zelf de warme maaltijd en is er de mogelijkheid om te douchen. In de maatschappelijke opvang kunnen dak- en thuislozen tijdelijk wonen. Samen met medewerkers van het Leger des Heils werken alle in Het Startpunt verblijvende mensen aan een toekomst waarin ze zo veel mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Ketenpartners leveren daarbij de gespecialiseerde hulp op het gebied van verslavingszorg en psychiatrische problematiek.

Aanmelden
Tussen 9.00 en 17.00 uur kunnen nieuwe cliënten die dakloos zijn zich melden bij Het Startpunt.

Afspraken beperken overlast
Leger des Heils, politie en gemeente hebben afspraken gemaakt ter voorkoming en bestrijding van overlast. Het convenant bevat afspraken over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte, afspraken over overlastbeperkende maatregelen en over de afhandeling van overlastmeldingen. Ook wordt het overleg met de omwonenden georganiseerd. Duidelijke werkafspraken tussen gemeente, politie en Leger des Heils maken het mogelijk om snel in te spelen op mogelijke overlast. Het Leger des Heils heeft hier goede ervaringen mee op andere locaties in het land.

Sloop gemeentelijke gebouwtjes begraafplaats Keern
De gemeente gaat binnenkort de gemeentelijke gebouwtjes (zonder functie) bij de ingang van de begraafplaats Keern weghalen. Daklozen hebben de afgelopen tijd verschillende keren van de gemeentelijke gebouwtjes hun verblijfplaats gemaakt. Dit zorgt voor overlast voor omwonenden en bezoekers van de begraafplaats. Er zijn al een aantal acties ondernomen. Het Leger des Heils heeft zich ingezet om in contact met de daklozen die op de begraafplaats verbleven. De gemeente heeft de gebouwtjes afgesloten met platen, een verbodsbord geplaatst en voor meer toezicht gezorgd. Het groen is gesnoeid om de locatie overzichtelijker te maken, en de voorbereidingen voor de sloop van de gebouwtjes zijn inmiddels gestart.