Westfries Museum houdt geroofde kunst onder de aandacht

9-1-2015

HOORN - Met een installatie van lege schilderijlijsten en beelden van vermiste schilderijen en zilverwerk vestigt het Westfries Museum in Hoorn vanaf dit weekend de aandacht op het museumbezit dat tien jaar geleden bij een brutale inbraak werd gestolen. Ook via een campagne in de sociale media en op de website van het museum, houdt het museum de gestolen kunstwerken onder de aandacht, opdat ze niet in de vergetelheid raken.

In de nacht van 9 op 10 januari 2005is een brutale inbraak gepleegd in het Westfries Museum.Meer dan 20 schilderijen en een groot aantal zilveren voorwerpen waren buit gemaakt. Direct is een grootscheepse zoekactie ondernomen. Zowel politie als deskundigen uit de museumwereld hebben zich sterk gemaakt om daders en buit te vinden.
Helaas heeft dat nooit tot een bevredigend spoor geleid. De kunstvoorwerpen zijn spoorloos en de daders onbekend.
Met regelmaat geeft het museum aandacht aan het verlies van dit deel van de collectie. We mogen het niet vergeten! Zo is in 2005 een speciale ‘Nacht van de Gestolen Kunst georganiseerd. Alleen door het herhaaldelijk opnieuw te laten zien, maken we het de daders moeilijk om de schilderijen en voorwerpen te verhandelen. Natuurlijk staat alles geregistreerd in internationale opsporingsregisters, maar zelf geven we er ook alle aandacht aan. Een volledige lijst van de gestolen schilderijen en zilveren voorwerpen staat op: http://wfm.nl/lijst-vermiste-voorwerpen.