Wethouder: Extra meters en nieuwe kaartlezers

Parkeerprobleem moet spoedig opgelost zijn

HOORN - Uiterlijk 21 januari vervangt de leverancier alle kaartlezers in de Hoornse parkeerautomaten. Storingen zoals die momenteel optreden zijn dan volgens wethouder Samir Bashara verleden tijd. Bovendien wordt ook het display van de pinpad beter verlicht. Dit schrijft hij aan de Hoornse gemeenteraad naar aanleiding van de vele klachten de afgelopen maand.

De gemeente Hoorn kijkt ook welke juridische stappen tegen de leverancier van de parkeerautomaten en de netwerkbeheerder kunnen worden genomen.

Op de Noorderveemarkt en bij de ijsbaan blijken te weinig automaten te staan, erkent de gemeente. Bij de ijsbaan overweegt de gemeente de automaten tijdelijk uit te zetten. Bijplaatsen van automaten kan pas vanaf april dus op de Noorderveemarkt zal men nog even geduld moeten hebben.

“Helaas is in de drukke decembermaand nog niet de verbetering opgetreden waarop we hadden gehoopt.” Schrijft de wethouder aan de Hoornse raadsleden. “Storingen in de automaten, drukte op de populaire parkeerlokaties en het nog niet gewend zijn aan muntloos betalen hebben tot ergernis en klachten geleid. We betreuren dit en doen er alles aan om het betalen voor parkeren zo snel mogelijk weer gemakkelijk en zonder ergernissen te laten verlopen.” Aldus Bashara.

Oorzaken problemen
Volgens de gemeente was het een combinatie van factoren die leidde tot wachtrijen, ergernis en klachten:
1. De drukke feestmaand begon al een paar weken nadat de nieuwe automaten op alle lokaties in werking waren. Het gevolg was dat veel parkeerders tijdens de kerstdrukte nog geen ervaring hadden met kentekenparkeren, de bediening van het touchscreen en het alleen nog kunnen betalen met een pinpas.
2. Storingen in kaartlezers waardoor parkeerautomaten buiten bedrijf stonden.
3. Storingen in kaartlezers die niet zichtbaar waren met als gevolg mislukte transacties.
4. Onbekendheid en onwennigheid met kentekenparkeren en de parkeerautomaat.
5. De drukte op gezette tijden en bepaalde parkeerlokaties in de binnenstad.

In het 2e kwartaal van 2015 vindt een uitgebreide evaluatie plaats. Volgens de gemeente mag er dan van kinderziektes geen sprake meer zijn. Wethouder Samir Bashara laat de gemeenteraad van Hoorn weten er alles aan te doen om te zorgen dat het afgelopen weekend het laatste weekend is geweest waarin dergelijke problemen plaats vonden.

Er vindt nog “afstemming plaats om monteurs en handhavers of andere begeleiders in te zetten zodat zij ondersteuning kunnen bieden op drukke locaties”. Aldus de brief aan de raad.