Drie boze raadsfracties: Nog geen extra parkeerautomaten

12-1-2015

De raadsfracties VOCHoorn, Hoorn Lokaal en Fractie Tonnaer zijn boos op wethouder Samir Bashara. Ze vinden dat ze onjuist en te laat zijn geïnformeerd over de problemen rond de parkeerautomaten. ”Niet gebrek aan gewenning is de veroorzaker van de lange rij met wachtende betalende parkeerders maar de aankoop van de Fyra onder de parkeerautomaten” aldus de fracties in hun brief.

De fracties willen weten wanneer B&W op de hoogte waren van de software-problemen en of het bekend was dat met vernieuwde software werd gestart. De fracties willen niet dat er nu al extra nieuwe meters worden aangeschaft. Ook is men verbolgen over het feit dat de wethouder dit weekend via Facebook al nieuwe informatie verstrekte en raadsleden dus niet eerder waren geïnformeerd.

Lees hier de gehele brief:

Aan het college van Burgemeester en Wethouders
Nieuwe Steen 1
Hoorn

Hoorn, 12 januari 2015

Geacht college,

Al in december 2014 hebben de fracties van VOCHoorn, Hoorn Lokaal en de Fractie Tonnaer hun zorgen met betrekking tot de slecht functionerende parkeerautomaten aan wethouder Bashara kenbaar gemaakt.
Dit naar aanleiding van de vele klachten over de gebruikers onvriendelijkheid van de automaten die leiden tot zeer lange wachttijden.
Als antwoord zond wethouder Bashara op 9 december een brief aan de raad waarin stond dat het om gewenning zou gaan. Letterlijk stond er “de filevorming wordt veroorzaakt omdat parkeerders moeten wennen aan de nieuwe situatie”.
De wethouder eindigt de brief met “Alles overziend zijn wij niet ontevreden over de resultaten. De eerste kinderziekten worden zo snel mogelijk verholpen en wij verwachten geleidelijke acceptatie van het nieuwe parkeren onder het publiek”.

Maar tot onze verbazing lezen wij vandaag in het NHD dat het helemaal niet gaat om aanloopproblemen of gewenning, er schijnen problemen met de software te zijn.
Precies wat onze fracties al dachten, niet gebrek aan gewenning is de veroorzaker van de lange rij met wachtende betalende parkeerders maar de aankoop van de Fyra onder de parkeerautomaten.

De fracties van Hoorn Lokaal, VOCHoorn en Fractie Tonnaer zijn niet te spreken over
het feit dat wij dit belangrijke feit uit de media hebben moeten vernemen. De wethouder lijkt alleen te communiceren via Facebook en andere media maar vergeet de gemeenteraad te informeren.
Enige maanden geleden, in de Raad van september 2014, heeft een aantal fracties in de Raad deze wethouder er al op aangesproken. Communicatie met de Raad vindt niet plaats via de sociale media. Toen heeft de wethouder beterschap beloofd en zijn excuses aangeboden.
Helaas moeten wij nu constateren dat de boodschap niet is overgekomen. Wederom wordt via de media gecommuniceerd, zonder de Raad in te lichten.

Vanwege bovenstaande stellen wij u in volgens artikel 36 van het R.v.O de volgende vragen:

1. Sinds wanneer weet het college dat de lange rij met wachtende betalende parkeerders wordt veroorzaakt door een fout in de software van de parkeerautomaat en niet veroorzaakt wordt door gebrek aan gewenning van de betalende parkeerder;
2. Wie neemt de betalende en wachtende parkeerder in de maling: de leverancier van de parkeerautomaten, het college of beiden;
3. Hoe snel wilt en kunt u de gebrekkige software van de parkeerautomaten vervangen of herstellen;
4. Heeft het college tijdens de aanschaf van de parkeerautomaten geweten of bewust gekozen voor nieuwe of vernieuwde software waar geen ervaring mee opgedaan was;
5. Het college heeft plannen nog meer parkeerautomaten aan te schaffen bij het parkeerterrein van IJsbaan de West-Fries en bij de Noorderveemarkt. Bent u het met ons eens dat het beter is voorlopig te wachten met de aanschaf van nog meer parkeerautomaten en eerst ervaring met de huidige automaten en de leverancier op te doen.

6. Wat moet de Raad nog doen om deze wethouder zover te krijgen dat hij de Raad tijdig informeert en wel op de juiste wijze, anders dan via de (sociale) media

Wij zien de antwoorden binnen de daarvoor gestelde termijn met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet namens de fracties van:

VOCHoorn - Hans Weeda
Hoorn Lokaal – Joke van der Meij
Fractie Tonnaer - Roger Tonnaer

Reacties
Reactie: (Marjon Root)
13-1-2015, 17:38
Grow up! Mosterd na de maaltijd.