Speelgoedmuseum De Kijkdoos sluit de deuren

Aaltje (80) stopt na twintig jaar

Twintig jaar runde Aaltje Kuiper haar eigen speelgoedmuseum in een prachtig oud pandje aan de Italiaanse Zeedijk in Hoorn. Maar nu ze de 80 gepasseerd is, is het tijd om te stoppen. Per direct sluit Speelgoedmuseum De Kijkdoos de deuren. Normaal opende ze, na een winterstop, in het voorjaar die deuren weer, maar nu blijven ze dicht.

In 1995 ontving Aaltje Kuiper de Kunst- en Cultuurprijs van de gemeente Hoorn vanwege haar verdienste voor de stad. Velen hebben genoten van de prachtige collectie speelgoed die ze in de loop van de jaren had verzameld. Zij verzamelde meer dan 30 jaar en de speelgoedcollectie dateerde van 1850 tot 1950. Er was historisch speelgoed zoals poppenhuizen, winkeltjes, poppen, auto`s, treinen, blikken speelgoed, circus met dieren, miniaturen en nog veel meer. De collectie speelgoed zal nu door een Duits veilinghuis geveild gaan worden.

In een oud winkelpand anno 1648, eigendom van Vereniging Hendrick de Keijzer, was het museum twintig jaar lang gevestigd. Het was overigens tevens het woonhuis van Aaltje. Geregeld trakteerde ze in haar achterkamertje bezoekers op een kopje thee. De entree was ingericht als speelgoedwinkel uit het begin van de vorige eeuw.

Voor Aaltje werd het museum te veel rompslomp en te veel zorgen. Na twintig jaar vond ze het genoeg en besloot recent om te stoppen. Met pijn in het hart. Afstand nemen van het museum en de collectie zal niet meevallen. Hoorn moet ook afscheid nemen, van 1 van de 5 Hoornse musea én van een mooie museumbazin.


Reacties
Reactie: (Andreas Marx)
13-7-2015, 23:03
Hallo war jedes Jahr da heute auch, leider alles verkauft und geschlossen, bitte noch mal melden, möchte die 4 Windmühlenclowns als Erinnerung kaufen Liebe Grüße AndreasMarx bin in Bergen aan Zee

Reactie: (tinie mulder-smit)
22-1-2015, 12:33
Het ziet er naar uit, dat de collectie wordt geveild. Het is een bijzondere collectie speelgoed, ik denk dat bijna niemand weet wat de collectie waard is. De meeste mensen uit Hoorn weten niet eens dat het museum er was,

Reactie: (ed wagemaker)
21-1-2015, 13:06
Het affichemuseum is tijdelijk gehuisvest op het Breed in de Blokkerpanden. Als dit museum weer terug gaat naar het Groote Oost, zou dit misschien een fraaie locatie kunnen zijn. Wellicht met wat steun van het Blokkerconcern?

Reactie: (Dolly Loozer)
20-1-2015, 20:36
Natuurlijk moet deze collectie in Hoorn blijven! Dit is zo uniek. Iemand die met zoveel passie dit allemaal verzameld heeft kun je toch niet in de steek laten. Horinezen laat je horen!!

Reactie: (hans hoornsman)
19-1-2015, 21:23
Natuurlijk moet deze collectie in Hoorn blijven. Wellicht kan onder leiding van een zwaargewicht een actie op touw worden gezet om voldoende pecunia bijeen te brengen om de collectie te behouden. Bijvoorbeeld onder leiding van een oud-gedeputeerde (we hebben er minstens drie in Hoorn). Of heeft de oud-voorzitter van 'Hoorn 650' nog een paar uur over? Als het mogelijk is om de financiën voor de komst van een schip rond te krijgen, dan moet zo'n hartstikke leuk speelgoedmuseum toch op zijn minst behouden worden.

Reactie: (Paul Klöters )
19-1-2015, 15:58
Deze collectie zou een plaats moeten vinden in een van onze andere musea. Is een vitrine in het museum van Hans geen mogelijkheid? Wat zouden daarvan de kosten zijn?

Reactie: (Tinie Mulde-Smit)
19-1-2015, 14:22
Wat jammer, het is een indrukwekkend collectie.